Slechts+1800+hectare+Nederlands+energiegewas
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Slechts 1800 hectare Nederlands energiegewas

In Nederland is zo'n 1800 hectare in gebruik voor de teelt van energiegewassen. 'In tegenstelling tot Duitsland is hier energieteelt nooit heel prevalent geweest', schrijft staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris van Economische Zaken reageert hiermee op vragen van SP naar aanleiding van de tv-uitzending De Monitor. In dit tv-programma werd de indruk gewekt, dat het verlenen van overheidssubsidie aan vergistingsinstallaties de doelstelling van het terugdringen van voedselverspilling in de weg zou staan.

In de Landbouwtelling van 2016 is 243 hectare energiemais gerapporteerd. Daarnaast een aantal andere gewassen die voor energiewinning zijn te gebruiken: 1696 hectare kool- en raapzaad, 639 hectare zonnebloemen en 244 hectare Miscanthus. Of al deze gewassen ook daadwerkelijk als energiegewas zijn gebruikt, registreert de Landbouwtelling niet.

Hoeveelheid voedsel

Volgens Van Dam valt uit het rapport 'Monitor voedselverspilling – Update 2009-2015' op te maken dat de hoeveelheid voedsel die wordt ingezet voor opwekking van hernieuwbare energie in een vergister sinds 2009 bijna is verdubbeld. Dit terwijl de totale hoeveelheid voedselresten die worden geproduceerd ongeveer gelijk is gebleven. Van Dam wijst er tegelijk op dat de hoeveelheid voedsel die wordt gecomposteerd, gestort of geloosd met ongeveer eenzelfde hoeveelheid is afgenomen.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Van Dam dat hij geen signalen heeft dat er door de subsidie meer goed voedsel in de vergistingsinstallaties verdwijnt, dat niet ook een meer hoogwaardige bestemming, zoals diervoeder, had kunnen hebben. De NVWA is belast met de controle van covergisting.

Doelstelling van het Nederlandse beleid is om in 2020 14 procent van alle energie in Nederland afkomstig te laten zijn uit/van hernieuwbare energiebronnen zoals biovergisters, zonne-en windenergie.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer