Kwekerij Loos teelt met WKK en restenergie

Bij Kwekerij Loos in Moerstraten is duurzaamheid een van de speerpunten. Met energie van een biovergistingsinstallatie kweekt het bedrijf kasaardbeien en asperges in verwarmde grond, sinds kort ook bij een nevenvestiging.

Kwekerij+Loos+teelt+met+WKK+en+restenergie
© Elly Damen

Oorspronkelijk was Kwekerij Loos in Moerstraten een gemengd bedrijf met varkens en vollegrondstuinbouw. Toen Arno Loos in 1992 in de maatschap van zijn ouders kwam, hebben ze als een van de eersten in Nederland een moderne kas van bijna 0,9 hectare neergezet om aardbeien in te verbouwen. Vanwege de smaak en de kwaliteit van de aardbeien bleek dat een succes.

Nadat Arno samen met zijn vrouw Sandra het bedrijf in 2001 had overgenomen, hebben ze in 2005 een Groen Label-kas gebouwd van ruim 0,9 hectare, die voorzien is van assimilatiebelichting. Daarmee kan de kwekerij jaarrond aardbeien produceren. In 2007 heeft nog een uitbreiding plaatsgevonden, naar in totaal 3 hectare glas.

Biogas

De belichting is van januari tot april in gebruik en kost veel energie. Daarom was Loos blij met het voorstel van zijn buurman, melkveebedrijf Hulsen Kwappenberg, om energie op te gaan wekken uit mest. In 2011 richtten zij samen met melkveebedrijf Maas en aspergeakkerbouwbedrijf Van Tiggelen het bedrijf Biomoer op. Met SDE-subsidie konden zij een vergistingsinstallatie realiseren die biogas produceert uit mest en agrarische reststromen. Daarmee wekt een warmtekrachtkoppeling (WKK) warmte en energie op. Kwekerij Loos gebruikt 70 procent van de warmte die vrijkomt uit de WKK's van Biomoer en heeft daardoor geen aardgas meer nodig.

Onze aardbeien onderscheiden zich qua smaak, uiterlijk en houdbaarheid van buitenlandse

Arno Loos, aardbeien- en aspergeteler in Moerstraten

In de aardbeienkas kweekt Loos de rassen Sonata en Elsanta en in de zomer ook doordragers. Dat gebeurt in afdelingen met voor elke groeifase een aangepaste temperatuur. Loos levert het hele jaar aan The Greenery voor supermarkten in Nederland, Italië, Engeland en andere landen. Van concurrentie met buitenlandse aardbeien heeft hij geen last. 'Onze aardbeien onderscheiden zich qua smaak en uiterlijk en de houdbaarheid is beter doordat we korter bij de lijn zitten. Bij de Plus liggen ze als streekproduct van eigen bodem.'

Roofmijt, hommels en bijen

Naast kwaliteit, gezondheid en innovatie is duurzaamheid een speerpunt van de kwekerij. 'We gebruiken zoveel mogelijk biologische gewasbescherming', zegt de kweker. 'De roofmijten die we inzetten tegen spint en trips, werken goed. Bij de bestrijding van luis zijn we nog bezig om het juiste evenwicht te vinden.' De bevruchting van de aardbeien vindt plaats door hommels en bijen die in de kas vliegen.

'Met onze duurzame aanpak onderscheiden we ons van het buitenland. De maatschappij vraagt erom, maar dat is niet de reden dat ik duurzaam wil werken. Ik sta daar helemaal achter en we komen er steeds verder mee', vertelt Loos.

Minder ziektes en plagen

'Door de planten zo vitaal mogelijk te houden, hebben we minder last van ziektes en plagen. Met tweewekelijkse bladsapmetingen die in een laboratorium worden geanalyseerd, komen we erachter wat de planten tekortkomen. Dat voegen we toe aan de potgrond, die we als medium voor de aardbeien gebruiken. In combinatie met een klimaatcomputer proberen we voor ideale omstandigheden te zorgen.'

Loos is de man van de groene vingers, zijn vrouw houdt zich bezig met het personeel en de administratie. 'We werken al sinds 2001 samen op het bedrijf, maar dat betekent niet dat we elkaar 24 uur per dag zien. We hebben de zorg voor onze kinderen en daarnaast is hier een bloeiend verenigingsleven, waarin we allebei actief zijn', zegt de ondernemer. In het laagseizoen heeft Kwekerij Loos zo'n twintig, in het hoogseizoen meer dan zestig medewerkers. Voor de Poolse collega's heeft het bedrijf in 2004 een aangrenzend vrijstaand woonhuis aangekocht.

Van half maart tot begin mei

In 2011 is de kwekerij begonnen met de teelt van asperges op een perceel van 6 hectare in grond, die verwarmd wordt door een overschot aan energie van de biogasinstallatie. 'Wij oogsten onze asperges van half maart tot begin mei, dus voor het gebruikelijke aspergeseizoen. Een voordeel daarvan is dat de planten langer kunnen doorschieten en meer groene delen krijgen, die weer als humus dienen als ze in het najaar zijn afgestorven. Ook het bladafval van de aardbeienplanten dient als humus voor de asperges.'

Om ook in de toekomst aan de vraag te kunnen voldoen, heeft de kwekerij in november een glastuinbouwbedrijf aangekocht in het nabijgelegen Lepelstraat. 'De 2 hectare kassen van een voormalige tomatenkwekerij hebben we omgebouwd om aardbeien te kweken. We gaan er ook vollegrondsasperges telen op 1,6 hectare verwarmde grond. We blijven doorgaan met de duurzame teelt van gezonde producten.'

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer