Oogstraming CBS werkt niet marktverstorend

De bekendmaking van de oogstcijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben geen verstorende gevolgen op de markt van uien of consumptieaardappelen.

Oogstraming+CBS+werkt+niet+marktverstorend
© Dirk Hol

Dat meldt minister Carola Schouten (LNV), mede namens minister Eric Wiebes van (Economische Zaken) in antwoord op Kamervragen. Schouten erkent dat voorlopige ramingen van invloed kunnen zijn op de prijszetting. Zij stelt echter ook dat de prijszetting waarschijnlijk ook zonder een voorlopige raming door CBS zal plaatsvinden, maar dan op basis van eigen, wellicht minder transparante gegevens, die verzameld worden door individuele ketenpartijen.

Publicatie van de cijfers is nuttig, vindt Schouten. Met deze publicatie van de voorlopige oogstramingen wordt voorzien in een nationale behoefte aan transparante en onafhankelijke cijfers.

Negatief beïnvloed

De schriftelijke vragen waren gesteld door CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Van den Berg. Zij meenden dat de definitieve prijszetting negatief wordt beïnvloed door de voorlopige ramingen. Vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw plaatste eerder ook al vraagtekens bij nut en noodzaak van de oogstramingscijfers. Schouten bestrijdt deze negatieve invloed en wijst naar de oogstcijfers van de laatste acht jaar.

Een overzicht van de uienoogst in de periode 2010 tot en met 2017 laat zien dat de cijfers voor deze periode vier maal naar boven en vier maal naar beneden zijn bijgesteld. Voor consumptieaardappelen zijn dit voor dezelfde periode drie bijstellingen naar beneden en vijf naar boven.

Publicatie

CBS heeft de wettelijke plicht om de resultaten van het verzamelen van gegevens te publiceren. De voorlopige oogstramingscijfers vormen input voor de Landbouwrekeningen. De Landbouwrekeningen zijn, als onderdeel van de Nationale Rekeningen, Europees verplichte statistieken.

De resultaten van de voorlopige oogstramingen van de zaai-uien worden in oktober gepubliceerd. Hoewel op dat moment de levering van oogstgegevens over zaai-uien niet verplicht is voor de Europese statistieken, is dat wel het moment waarop de cijfers beschikbaar zijn en dus door CBS moeten worden gepubliceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer