CBS-cijfers bevestigen lage opbrengsten akkerbouw

Voor aardappelen, uien en suikerbieten zijn de bruto-opbrengsten respectievelijk 23 procent, 44 procent en 13 procent lager dan in 2017.

CBS%2Dcijfers+bevestigen+lage+opbrengsten+akkerbouw
© Johan Wissink

Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming voor akkerbouwgewassen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Elk jaar in oktober publiceert het CBS uitkomsten over de verwachte hectareopbrengsten van aardappelen, uien en suikerbieten. De definitieve oogstcijfers worden eind januari bekendgemaakt.

Voor consumptieaardappelen raamt het CBS de hectareopbrengst op 40 ton. Vorig jaar was dat nog 52,6 ton per hectare. Deze opbrengst levert met een areaal van 165.000 hectare een totale aardappeloogst van 3,05 miljoen ton. Oogst 2017 kwam uiteindelijk uit op 3,95 miljoen ton.

Gevolgen droogte

De gevolgen van de aanhoudende droogte zijn voor de zaaiuien het grootst. Op basis van gegevens van adviesbureau Delphy verwacht het CBS een uienopbrengst van slechts 32 ton per hectare en een totale oogst van 811.000 ton. Vorig jaar in de definitieve raming werd de productie per hectare nog bepaald op 55,7 ton. Dat resulteerde in een totale oogst van 1,45 miljoen ton.

Suikerbietentelers oogsten dit jaar gemiddeld 81,1 ton suikerbieten per hectare, blijkt uit de voorlopige oogstraming. Vorig jaar was dit nog 93,3 ton. Het areaal suikerbieten in Nederland is met ruim 85.000 hectare vrijwel gelijk gebleven. De geraamde oogst is 6,9 miljoen ton en dat is ruim 1 miljoen ton kleiner dan de oogst van 2017.

Opbrengstderving snijmais

Voor andere gewassen geldt in elk geval dat het CBS de opbrengsten voor wintertarwe en zomergerst iets hoger raamt dan vorig jaar. Vooral ook in snijmais hebben telers te maken met een behoorlijke opbrengstderving door de droogte. Het CBS gaat nu uit van een opbrengst van 33,2 ton per hectare. Dit was vorig jaar nog 48,9 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer