Wiebes tegen later verzamelen oogstcijfers zaaiuien

Het later verzamelen van de cijfers ten behoeve van de ramingen van zaaiuien ziet minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat als onwenselijk. Het betekent een verzwaring van de lastendruk voor boeren en extra kosten voor het CBS.

Wiebes+tegen+later+verzamelen+oogstcijfers+zaaiuien
© Wim van Vossen

Wiebes schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een motie om de oogstramingen van de uien ten behoeve van de landbouwrekening zo laat mogelijk te publiceren, in december in plaats van oktober.

Het CBS publiceert voorlopige cijfers over de oogst van zaaiuien eind oktober en de definitieve cijfers eind januari. De voorlopige ramingen van de uiencijfers vormen input voor de landbouwrekening. Het CBS is vanuit Europa verplicht deze in december aan te leveren.

Tijdstip publicaties

Het CBS heeft als enige de beslissingsbevoegdheid over de inhoud en het tijdstip van statistische berichten en publicaties. In overleg met het CBS zijn de redenen voor het al dan niet later verzamelen van de gegevens afgewogen.

Het CBS verzamelt gegevens ten behoeve van oogstramingen van een groot aantal gewassen. De uitvraag van de gegevens voor de ramingen van zaaiuien wordt gecombineerd met de uitvraag naar andere akkerbouwgegevens. Bij het later verzamelen is dat niet meer mogelijk. Dit betekent meer lasten voor de boeren en extra kosten voor het CBS.

Marktverstoring

Overigens ziet Wiebes geen reden om aan te nemen dat de publicatie van de oogstcijfers door het CBS marktverstorende gevolgen heeft. ‘Het is mogelijk dat voorlopige ramingen invloed kunnen hebben op de prijszetting. De raming van het CBS is echter onafhankelijk. Er is geen partij die op voorhand meer of minder voordeel heeft van de raming.’

De raming voorziet in oktober hiermee in een nationale behoefte aan cijfers die inzicht bieden in de markt. ‘Zonder een voorlopige raming door het CBS is het zeer waarschijnlijk dat andere gegevens, die verzameld worden door individuele ketenpartijen, gebruikt worden om prijzen te bepalen’, schrijft Wiebes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer