Jaap van Wenum: oogst nog slechter dan verwacht

Akkerbouwvoorman Jaap van Wenum van LTO vindt dat de oogstcijfers voor akkerbouwgewassen nog meer tegenvallen dan al was verwacht.

Van Wenum reageert op de voorlopig oogstraming van het CBS. 'Vooral de uienoogst is met 44 procent minder productie dan vorig jaar nog slechter dan we hadden verwacht. Ook de uiteindelijke aardappeloogst is bijna een kwart lager dan vorig jaar.'

• Lees ook: CBS-cijfers bevestigen lage opbrengsten akkerbouw

De LTO-bestuurder ziet de CBS-cijfers als een bevestiging en benadrukt dat de variatie groot is. 'Deze cijfers geven een goede indicatie van de algemene trend dit jaar. Het zegt echter weinig over de individuele bedrijven. Sommige akkerbouwers springen er goed uit, maar aan de andere kant zijn er ook ondernemers voor wie dit een rampzalig seizoen is.'

Nut en meerwaarde

Over het nut en de meerwaarde van de voorlopige CBS-cijfers zegt Van Wenum dat de impact van jaar tot jaar verschillend is. 'Bij een groot aanbod zorgen de voorlopige oogstcijfers vaak voor een negatieve stemming in de markt. Nu echter geven de cijfers een goed beeld van de huidige situatie en zal er nauwelijks een effect zijn op de prijsvorming.'

Bij de afzet van hun producten moeten akkerbouwers er volgens Van Wenum rekening mee houden dat er tekorten zijn op de markt. Verder stelt hij dat consumenten rekening moeten houden met het aanbod van fijnere uien in het winkelschap en waarschijnlijk hogere prijzen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer