Oogstraming fruit is achterhaald

De prognose van de Nederlandse appel- en perenoogst is door de actualiteit ingehaald. De productie valt kleiner uit dan twee weken geleden bekend werd gemaakt, melden de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en Groentenfruit Huis.

Oogstraming+fruit+is+achterhaald
© Nieuwe Oogst

De twee organisaties schatten in dat de appel- en perenoogsten 5 tot 10 procent lager uitvallen dan ruim twee weken geleden werd geraamd. De extreme hitte en droogte zijn debet aan het verlies, zegt een woordvoerder van het Groentenfruit Huis.

De meting die aan de prognose ten grondslag lag, sloot op 10 juli. Sindsdien is het droog en warm, wat de groei van het fruit heeft beïnvloed. De verwachting is dat de oogst van Elstar en Conference tussen 22 tot 25 augustus van start gaat.

Tot die tijd lijkt het nog droog te blijven, waardoor de verliezen kunnen oplopen, zegt Herman Bus, beleidsmedewerker bij de NFO. Daarbij spelen de beregeningsmogelijkheden ook een rol. 'Het is een spannende tijd voor de fruittelers', zegt hij.

• Lees ook: Appel- en perentelers verwachten goede oogst

Volgens de raming van twee weken geleden zou de Nederlandse appeloogst 259.000 ton groot zijn en de perenoogst 398.000 ton. Als een verlies van 10 procent wordt ingecalculeerd, dan is het nieuwe cijfer voor appels 233.000 ton en voor peren 358.000 ton. Deze hoeveelheden liggen net boven de oogsten van vorig jaar, toen de productie ook laag was door late nachtvorst in het voorjaar.

Een vergelijking met 2016 is daarom realistischer. Toen was de appeloogst 317.000 ton groot en de perenoogst 374.000 ton. Dit jaar wordt in Nederland wel op een kleiner areaal geteeld dan in 2016. De perenteelt vindt plaats op 10.080 hectare, terwijl appelbomen op 6.710 hectare te vinden zijn.

Prognosfruit

Alhoewel de Nederlandse oogstcijfers van twee weken geleden achterhaald zijn, worden die nog wel gebruikt op het evenement Prognosfruit in Warchau, komende week. 'Daarbij wordt wel uitgelegd hoe de situatie is', zegt Bus. De Nederlandse fruitsector is niet de enige die van de droogte te lijden heeft, ook andere lidstaten kampen ermee.

Dit jaar is de steekproef van deelnemende fruitbedrijven uitgebreid. Er waren honderd bedrijven bij betrokken. De NFO, het Groentenfruit Huis en het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vertegenwoordigd in de werkgroep die zich bezighoudt met de oogstraming. Deze werkgroep wordt geadviseerd door Delphy die de metingen doet.

Tijdens de daadwerkelijke oogst van de appels en peren volgt een nameting. Die wijst uit hoe groot de oogst definitief is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer