Platteland in Ontwikkeling Weerterland van start

Met de aanplant van stekelstruweel op de Bientjesrandweg in Ospeldijk is gisteren (vrijdag) het officiële startsein gegeven voor het uitvoeringsprogramma 'Platteland in Ontwikkeling (PiO) Weerterland'. Dit is de eerste Limburgse PiO-samenwerkingsovereenkomst.

Platteland+in+Ontwikkeling+Weerterland+van+start
© Ruud Ploeg

Zes partijen bekrachtigden vrijdag de samenwerking met de ondertekening van de overeenkomst: LLTB, gemeente Nederweert, gemeente Weert, Waterschap Limburg, provincie Limburg en Natuurmonumenten. Vijftien projecten maken op dit moment deel uit van het uitvoeringsprogramma.

'In het buitengebied van het Weerterland is nog een aantal overheidsopgaven te realiseren op het gebied van onder andere landbouw, water, duurzaamheid, natuur en verbinding tussen stad en platteland', zegt Frank Voss, voorzitter van de stuurgroep PiO Weerterland en wethouder in de gemeente Nederweert.

Wensen

'Maar er leven ook wensen en ideeën bij de bewoners en gebruikers van het buitengebied, die we graag samen verwezenlijken', aldus Voss.

Samenwerking is volgens de voorzitter van de stuurgroep dan ook leidend binnen PiO. 'Vanuit samenwerking kunnen we doelen en geld op elkaar afstemmen en waar mogelijk verbinden.'

Stekelstruweel

De aanplant van de stekelstruwelen in Ospeldijk vormde vrijdag de symbolische aftrap van het uitvoeringsprogramma. Dit project is tot stand gekomen door een wens uit de streek en het verwezenlijken van een doel van de overheid.

Initiatiefnemer van het project is Willem Maris, akkervogelbeschermer en actief lid van de Vogelwerkgroep Nederweert. 'Boerenlandvogels hebben een soortenrijke berm met hier en daar een boom hard nodig, met name in de broedtijd', vertelt Maris.

'Stekelstruweeltjes zoals sleedoorn, hondsroos, meidoorn en braam als onder beplanting zorgen daarvoor. Daarmee houden we, samen met agrariërs die aan akkervogelbeheer doen, de populatie van boerenlandvogels in stand én kan de populatie uitbreiden.'

Twee fasen

Het PiO-uitvoeringsprogramma kent twee fasen. Fase 1 bevat concrete projecten, veelal overheidsopgaven. Deze zijn voorzien van een begroting op hoofdlijnen met financieel dekkingsplan. De kosten voor de projecten in fase 1 bedragen voor zover bekend ongeveer 4,7 miljoen euro.

Tot fase 2 behoren de projecten die nu nog niet voldoen aan de voorwaarden van fase 1. Hieronder vallen ook veel wensen die in de streek zelf leven en tijdens eerdere sessies zijn genoemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer