Kabinet+trekt+215+miljoen+uit+voor+regiodeals
Nieuws
© Ulco Wesselink

Kabinet trekt 215 miljoen uit voor regiodeals

Het kabinet heeft twaalf projecten geselecteerd die met financiering uit de Regio Envelop verder worden uitgewerkt. Voor deze regiodeals is 215 miljoen euro beschikbaar.

Dat heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt. In deze kabinetsperiode is er in totaal 950 miljoen euro beschikbaar voor het verbreden van de welvaart in de regio's.

Bij de selectie van deals uit 88 voorstellen is naast de kwaliteit van de projecten gekeken naar een evenwichtige verdeling over de vier landsdelen. Dit resulteert in een diversiteit aan voorstellen.

Noord-Nederland ontvangt 55 miljoen euro, waarvan 10 miljoen euro bedoeld is voor natuurinclusieve landbouw. Oost-Nederland krijgt 70 miljoen euro, waarvan 20 miljoen beschikbaar is voor de FoodValley. 50 miljoen euro is toegewezen aan Zuid-Nederland. Hier krijgt Parkstad Limburg met 40 miljoen euro het grootste deel van. West-Nederland ontvangt 40 miljoen euro. Daarvan gaat 10 miljoen euro naar het voorkomen van bodemdaling in het Groene Hart.

Cofinanciering

De regio's participeren zelf ook mee in deze projecten. Daarom is ervoor gekozen te werken met cofinanciering: 50 procent vanuit het rijk en minimaal 50 procent vanuit de regio zelf. Zo is er ruim 400 miljoen euro beschikbaar. De komende maanden worden de deals verder uitgewerkt. Daarbij is het streven dat alle Regio Deals uiterlijk in het voorjaar van 2019 kunnen worden ondertekend.

Begin 2018 is voor zes projecten, het opruimen van nucleair afval, ESTEC, Zeeland, Brainport Eindhoven, Rotterdam Zuid en de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, al 482 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer