'We moeten vrouwen op het platteland ondersteunen'

De positie van vrouwen in plattelandsgebieden over de hele wereld verbetert, maar niet snel genoeg. 'Als we vrouwen in plattelandsgebieden aanmoedigen, bekrachtigen en ondersteunen, zullen we er allemaal baat bij hebben.'

%27We+moeten+vrouwen+op+het+platteland+ondersteunen%27
© Eigen Foto

Dat zei Willemien Koning-Hoeve, de Nederlandse vrouwenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties, vrijdag in een toespraak in New York. 'Het verbeteren van de positie van vrouwen kan ons helpen de duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken. Tot nu toe hebben we vooruitgang geboekt, maar het moet sneller.'

Koning-Hoeve is zelf boer en een toegewijd pleitbezorger voor vrouwen op het platteland. 'Ik ken genoeg vrouwelijke rolmodellen in de landbouw en de visserij. Maar hun sterke positie strekt zich niet uit tot alle vrouwen die op het platteland wonen of in de voedselproductie werken. Het is 2018 en we kunnen niet accepteren dat talloze plattelandsvrouwen, die een sleutelrol spelen in het voeden van de wereld en bij het vormgeven van het landschap, geconfronteerd worden met ongelijkheid en het risico op armoede.'

Vrouwen een stem geven

Vorig jaar sprak Koning-Hoeve veel vrouwen die strijden tegen het faillissement en beloofde hun een stem te geven in de Verenigde Naties. 'Maria in Ethiopië heeft me in tranen gebracht. Elke dag loopt ze zes uur om water te halen voor haar familie en haar gewassen. Stel je de kansen voor die ze zou hebben als ze die tijd en energie in haar boerderij zou kunnen investeren?'

'Sizani Nugabe in Zuid-Afrika vertelde me hoe ze al bijna twintig jaar vecht voor vrouwenrechten op het land. Maar wetgeving en culturele en religieuze tradities blokkeren dit doel nog steeds. Wanneer mannen sterven, worden vrouwen achtergelaten zonder land en geen bron van inkomsten.'

Culturen en religie zijn belangrijk in het leven van mensen, vindt Koning-Hoeve. 'Maar ze mogen de ontwikkeling van vrouwen niet in de weg staan. In plaats daarvan kunnen ze hand in hand gaan, zodat het leven van vrouwen, gezinnen en hele gemeenschappen kan worden verbeterd. Wist je dat vrouwen minder dan 20 procent van het land bezitten? Veel vrouwen bewerken het land van hun man.'

Situatie verbeteren

Koning-Hoeve dringt er bij de lidstaten van de Verenigde Naties op aan om de situatie van vrouwen en meisjes op het platteland te verbeteren. Zij wil met name op vijf punten de aandacht vestigen:
1. Versterking van de politieke en sociaaleconomische positie van plattelandsvrouwen;
2. Ondersteuning van organisaties van vrouwen, boeren en coöperaties;
3. Zorg ervoor dat plattelandsvrouwen volledige en gelijke rechten krijgen om land en andere eigendommen te bezitten;
4. Zorg ervoor dat alle boeren, zowel mannen als vrouwen, een eerlijke prijs voor hun producten kunnen krijgen;
5. Creëer leefomstandigheden in landelijke gebieden die gelijkwaardig zijn aan stedelijke gebieden. Bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg en kinderopvang.

'Ik verzoek u allen om deze problemen aan te pakken. Over de hele wereld, vrouwen en mannen, evenals hun gezinnen, zullen we er allemaal baat bij hebben als we vrouwen in plattelandsgebieden aanmoedigen, bekrachtigen en ondersteunen', aldus Koning-Hoeve.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer