Op+sloffen+salmonella+opsporen+bij+varkens
Nieuws
© Gezondheidsdienst voor Dieren

Op sloffen salmonella opsporen bij varkens

Salmonella opsporen via slofjes is effectief en diervriendelijker dan bloedtappen. Sinds juni levert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) deze dienst. ‘Deze methode geeft inzicht en dat is de eerste stap in aanpak’, reageert GD-varkensdierenarts Manon Houben.

Salmonella is een zoönose. Mensen kunnen besmet raken door het eten van met salmonella besmet vlees. Om dat te monitoren, moet ieder UBN drie keer per jaar dieren laten bemonsteren op salmonella.

‘Maar een klein aantal daarvan vormt ook echt een risico. Je ziet echter dat er vanuit de slachterijen meer belangstelling voor komt. De salmonellastatus van een bedrijf wordt wel een dingetje’, schetst Houben. Reden voor de GD om hier 29 november in Bladel en 6 december in Deventer een bijeenkomst aan te wijden.

Omgevingsbemonstering

De methode om via slofjes salmonella vast te stellen komt van oorsprong uit de pluimveehouderij. Het is een gevalideerde aanpak voor omgevingsbemonstering. Salmonellainfecties komen op vrijwel alle varkensbedrijven voor. De bacterie kan bovendien maandenlang overleven in mest of stof.

Bij de slofjesmethode loopt de ondernemer met overschoentjes (slofjes) over de laarzen door de mest van meerdere hokken in een afdeling. Vervolgens wordt de mest die op de slofjes zit onderzocht, om duidelijk te krijgen of er wel of geen sprake is van salmonella. Op basis van de uitslag kan ook worden bepaald op welk moment een varken besmet raakt en welke leeftijdsgroepen salmonella uitscheiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer