Geiten+hebben+meer+last+van+salmonellose
Nieuws
© Twan Wiermans

Geiten hebben meer last van salmonellose

De afgelopen tijd heeft GD op meerdere melkgeitenbedrijven salmonellose vastgesteld. Daarop stuurt GD nu testmateriaal naar hun klanten-melkgeitenbedrijven. Zij kunnen hun bedrijf laten testen op salmonellose.

Voor 2013 werd salmonellose bij geiten incidenteel vastgesteld en in die gevallen meestal als oorzaak van abortus. In de jaren na 2013 is salmonellose meerdere malen aangetoond bij lammeren op melkgeitenbedrijven.

In alle gevallen betrof het een infectie met Salmonella Typhimurium. In 2016 werd salmonellose door de GGD aangetoond bij kinderen op een tweetal melkgeitenbedrijven waar zich bij de lammeren een probleem voordeed met salmonellose.

Dierbewegingen

In het voorjaar van 2017 en 2018 is S. Typhimurium opnieuw aangetoond in mest van geitenlammeren en in geitenlammeren die werden aangeboden voor pathologisch onderzoek. Dierbewegingen lijken een rol te spelen in de verspreiding.

De ziekte zorgt voor diarree, uitdroging, sepsis en uitval. De problemen doen zich voor bij de lammeren en treden in de regel op tijdens de eerste twee weken na de geboorte.

Bemonsteren

Monstername voor onderzoek op salmonellose kan door mestonderzoek, of door gestorven lammeren voor pathologisch onderzoek aan te bieden en ook door monsters in de stal te verzamelen.

Deze laatste methode is volgens GD laagdrempelig en kan door met (katoenen) absorberende overschoentjes door de stal te lopen en deze in te sturen voor bacteriologisch onderzoek naar Salmonella spp. De kosten van het onderzoek bedragen 35,70 euro exclusief basiskosten en btw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer