Belgisch+Colruyt+ontwikkelt+vertical+farm
Nieuws
© Colruyt Group

Belgisch Colruyt ontwikkelt vertical farm

De Belgische Colruyt Group ontwikkelt een eigen vertical farm voor de teelt van kruiden. In het najaar van 2019 start de retailorganisatie met de verkoop van deze kruiden in haar biologische winkelformule Bio-Planet.

Op dit moment wordt de installatie voor meerlagenteelt in geconditioneerde omstandigheden getest en ontwikkeld. Colruyt investeert hierin omdat, naar eigen zeggen, het telen van planten op deze manier zorgt voor een kleine milieubelasting. Colruyt vindt het belangrijk om te investeren in korte ketens, duurzamer producten en innovatie. In de winkels van Bio-Planet zullen de producten uit de vertical farm verkocht worden onder het label Boni Selection; een label met duurzame producten.

Voor eenzelfde hoeveelheid plantjes heeft Colruyt Group in zijn testinstallatie 20 keer minder ruimte nodig dan in de gebruikelijke teelt. Dat scheelt volgens Colruyt waardevolle landbouw- en natuurgronden. Daarnaast gebruikt de installatie minder energie en grondstoffen. Het gebruik van gewasbescherming wordt volgens Colruyt overbodig. De plantjes zijn bovendien twee keer sneller volgroeid dan bij klassieke teelt. De kwaliteit zal het hele jaar door constant zijn, omdat de teelt niet afhankelijk is van de weeromstandigheden.

Minder water

Colruyt heeft inmiddels al wat ervaring opgedaan met de installatie. Daarbij wordt momenteel 90 % minder water verbruikt en 50 % minder nutriënten dan bij de gangbare teelt van kruiden. Alle stoffen die de planten niet opnemen, worden hergebruikt. De installatie maakt alleen gebruik van gezuiverd regenwater. De ledverlichting is twee keer efficiënter dan de huidige standaard op de markt, claimt de retailorganisatie. Verder draait de installatie op groene stroom van eigen windturbines en zonnepanelen.

De supermarktorganisatie wil in de toekomst vertical farms in distributiecentra integreren, zodat er maar een beperkt aantal transportkilometers nodig is. Colruyt Group test als eerste retailer in België een vertical farm. De gebruikte technologie is volledig uitgewerkt binnen het eigen bedrijf. Eerdere innovatieprojecten van het bedrijf rond waterzuivering, ledverlichting, hernieuwbare energie, automatisering, ecodesign en koeling legden de basis voor dit project.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer