Boeren+Tytsjerksteradiel+boos+over+lichtplan
Nieuws
© Joost de la Court

Boeren Tytsjerksteradiel boos over lichtplan

Dat boeren in gemeente Tytsjerksteradiel een lichtplan moeten indienen bij de gemeente als ze nieuwe verlichting ophangen, stuit de plaatselijke LTO Noord-afdeling tegen de borst. Dat liet ze donderdagavond merken tijdens de opiniërende raadvergadering over het lichtbeleid.

Gemeente Tytsjerksteradiel wil de lichtuitstoot verminderen door onder andere te kijken naar de verlichting in melkveestallen. Boeren moeten wanneer ze nieuwe verlichting in stallen willen bevestigen met een lichtplan komen.

Volgens LTO Noord-bestuurder Bert de Boer krijgt heel veel telefoontjes van boze en gefrustreerde boeren. 'De kosten voor het lichtplan lopen uit de klauwen. Er zijn offertes van 2.000 tot soms wel 8.000 euro. Daarmee motiveer je ondernemers niet.'

De Boer geeft aan dat de boeren en LTO Noord al flink meewerken om het donker te maken in Tytsjerksteradiel. Hiervoor stelde de gemeente in 2011 beleid vast. 'Dat zorgde voor 80 procent minder uitstoot.'

Schade

Met het lichtbeleid wil de gemeente de schade op flora en fauna herstellen. Onduidelijk is volgens de LTO Noord-afdelingsbestuurder hoe groot die schade precies is. 'Ik vind het nogal wat dat ondernemers opgezadeld worden met een lichtplan en op kosten worden gejaagd, terwijl er nog veel onbekend is over de schade.'

ChristenUnie vraagt zich ook af of de extra regels nodig zijn. 'Boeren hebben met heel veel wet- en regelgeving te maken. Ze spannen zich in dit gebied, de Fryske wâlden, in voor de leefomgeving. We moeten naar werkbare en betaalbare oplossing zoeken', zei raadslid Douwe Hooijenga.

Volgens wethouder Andries Bouwman zit er nauwelijks prijsverschil tussen reguliere ledstalverlichting en flora en faunavriendelijke verlichting. 'Die laatste is zelfs wat goedkoper.' Hij laat uitzoeken hoe het met de levensduur van de armaturen zit.'

Ook gaat hij naar de kosten van het lichtplan kijken, zegde hij toe. 'Er zijn hier veel bedragen over tafel gegooid. Er is nog veel onduidelijkheid hierover.'

Hij gaf aan dat hij trots is op het lichtbeleid van de gemeente. 'We zetten hiermee grote stappen. Leeuwarden bijvoorbeeld, maar ook de provincie heeft zaken overgenomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer