HM Tesselaar richt vizier op fossielvrij telen

Met led- en SON-T-verlichting kan alstroemeriateler en -veredelaar HM Tesselaar in Heerhugowaard meer produceren met minder energie. In de toekomst wil het bedrijf fossielvrij telen, onder andere door aansluiting op een warmtenet.

HM+Tesselaar+richt+vizier+op+fossielvrij+telen
© John Oud

Het familiebedrijf HM Tesselaar heeft een in 2016 geplaatste kas van 7.500 vierkante meter voorzien van een combinatie van led- en SON-T-verlichting. De komende maanden brengt de familie deze ook in een nieuwe kas van 10.600 vierkante meter aan, zodat straks in totaal ruim 18.000 vierkante meter van deze verlichting is voorzien. De ledlampen geven 95 procent rood en 5 procent blauw licht, een spectrum dat volgens leverancier Certhon in Poeldijk het beste bij alstroemeria past.

Ledlampen met 95 rood en 5 procent blauw licht.
Ledlampen met 95 rood en 5 procent blauw licht. © John Oud

De combinatie van de nieuwe lampen met het diffuse glas in de twee kassen zorgt voor minder warmte in de kassen. Daardoor hoeven de ramen minder ver open en blijft meer CO2 behouden. De verwachting is dat het energiegebruik per geproduceerde alstroemeria met 40 procent vermindert en de productie met 20 procent toeneemt.

We hebben ons goed laten informeren over de nieuwste technieken in ledverlichting

Melvin Tesselaar, mede-eigenaar HM Tesselaar in Heerhugowaard

Voorbereiding

'Het heeft veel voorbereidingstijd gekost om deze laatste kas te kunnen bouwen', zegt Melvin Tesselaar, een van de vier eigenaren van HM Tesselaar. 'We hebben ons goed laten informeren over de laatste technieken op het gebied van ledverlichting. Met het diffuse glas hebben we het beste wat er in de markt te verkrijgen is, willen kopen. We hebben straks in Nederland in totaal 9,8 hectare voor de productie van onze alstroemeria's en 0,6 hectare voor de veredeling van pot- en snijalstroemeria's, duizendschoon en begonia's. Daarnaast hebben we nog een kwekerij van 4 hectare in Kenia.'

De kwekerij is in 1977 opgericht door de vader van Tesselaar, die zich vanaf 1985 heeft toegelegd op de teelt van alstroemeria. In 2005 hebben Tesselaar, zijn broer Niels, zus Linda en René Leek, die al lang bij het bedrijf werkt, de kwekerij overgenomen. 'René regelt alle teelt, Linda houdt zich bezig met personeel en organisatie, Niels zorgt voor de verkoop en ik houd me vooral bezig met de plantenkassen en de veredeling', legt Tesselaar uit.

Nieuwe rassen

'We brengen jaarlijks zo'n tien tot vijftien nieuwe alstroemeriarassen op de markt. Voor de marketing en verkoop daarvan werken we samen met HilverdaKooij in De Kwakel.'

HM Tesselaar heeft 36 rassen in het assortiment in verschillende kleuren, steeldiktes en bladkwaliteit. De verkoop van de bloemen verloopt voor 75 procent via de veilingklok en klokvoorverkoop en 25 procent via bemiddeling. 'Daar zijn we tevreden mee. Bemiddeling is voor ons geen speerpunt', zegt Tesselaar. 'We hebben vooral te maken met daghandel en onze bloemen komen in heel Europa terecht.'

Zestig vaste medewerkers

Het bedrijf heeft zestig vaste medewerkers in dienst en daarnaast nog zo'n honderd scholieren voor de zaterdagen en de vakanties. In drukke periodes komen daar tot twintig inleenkrachten bij.

Kortgeleden heeft HM Tesselaar als een van de eerste siertelers het PlanetProof-certificaat behaald. 'Wij willen zo weinig mogelijk chemie gebruiken bij onze teelt', zegt Tesselaar. 'Daarom zetten we vooral in op een gezonde bodembiologie door gebruik te maken van positieve schimmels en bacteriën en een goede bemesting. Daarmee zijn de planten minder vatbaar voor ziektes en plagen.'

Toekomstvisie

Tesselaar is bestuurslid van de Ondernemersvereniging Alton (OVAL), die een toekomstvisie heeft opgesteld voor de herontwikkeling van glastuinbouwgebied Alton. Onderdeel daarvan is de sloop van twee verouderde kassen in het buitengebied, waarvoor HM Tesselaar verplaatsingssubsidie heeft ontvangen. Die is deels gebruikt voor de investering in ledverlichting, die zich naar verwachting in zes à zeven jaar zal terugverdienen.

Een ander toekomstplan is om helemaal fossielvrij te telen. 'Vanuit de landelijke gewascommissie Alstroemeria gaan we daarom bij de WUR starten met een twee jaar durende proef 'Alstroemeria fossielvrij'. Het plan daarbij is om voor de teelt met alleen ledverlichting te werken', legt de kweker uit.

Warmtenet

Om elektriciteit op te wekken, gebruikt de kwekerij een WKK. In de toekomst wil het bedrijf een aansluiting op het warmtenet van Huisvuilcentrale Alkmaar (HVC). HVC gebruikt de warmte die vrijkomt bij het verbranden van biomassa om woningen en gebouwen mee te verwarmen. In overleg met gemeente Heerhugowaard en OVAL gaat HVC de warmteleiding 7 kilometer verlengen, zodat ook tuinders in het Altongebied warmte kunnen afnemen.

'De eerste fase is nu in aanleg en wij hopen bij de tweede fase aan te kunnen haken. Een probleem is de beschikbaarheid van CO2. De helft daarvan betrekken we nu uit onze WKK, de andere helft kopen we in. Van de zomer was er een tekort aan vloeibare CO2 en dat kunnen we in de toekomst niet hebben.'

Nieuwe lampen onder het diffuse glas in de nieuwe kas.
Nieuwe lampen onder het diffuse glas in de nieuwe kas. © John Oud

Dagen voor uitwisselen ervaringen
'Het is mooi om samen te werken met een enthousiaste jonge teler als Melvin Tesselaar', zegt Mariëlle de Jong van Philips Horticulture LED Solutions, onderdeel van Signify. 'We zijn met hem in contact gekomen via onze installatiepartner Certhon. Onze keyaccountmanager Frank van Holsteijn heeft samen met hem een calculatie gemaakt op basis van de plantspecificaties en de lichtreceptuur, zoals aantal branduren, lichtintensiteit en spectrum', vertelt ze. 'We zoeken daarbij altijd naar de combinatie van de meest efficiënte module en het beste recept voor het gewas. Signify heeft twaalf jaar ervaring met ledverlichting in de groente- en plantensector. We faciliteren en organiseren communitydagen, waarop telers die met ledverlichting werken, kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Vanwege de versnipperende structuur van de sierteelt houden we op 18 oktober een Floricommunitydag waarop ondernemers uit verschillende soorten sierteeltbedrijven, onder wie Melvin Tesselaar, elkaar kunnen ontmoeten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer