Mestfraude bestrijden met betere samenwerking en technologie

Slimmer samenwerken en slimmer gebruik van moderne technologie om mestfraude te bestrijden. Dat zijn de kernelementen uit de handhavingsstrategie voor de mestwetgeving van landbouwminister Carola Schouten. Ze heeft de Tweede Kamer daarover geïnformeerd.

Mestfraude+bestrijden+met+betere+samenwerking+en+technologie
© DIRK HOL

De strategie is erop gericht om fraude met mest tegen te gaan en de naleving van de mestregelgeving te verbeteren. Met de aanpak wil de minister overtredingen bij de aanwending, transport en verwerking van mest uitbannen. Op basis van een risicoanalyse zijn gebieden in Nederland en delen van de mestketen waar het risico van niet-naleving het grootst is geïdentificeerd.

• Lees ook: Mestsector lanceert gedragscode KeurMest

Toezicht en handhaving worden grotendeels gebieds- en risicogericht ingericht en de samenwerking tussen controlerende en handhavende instanties wordt versterkt. Onder meer door betere informatie- uitwisseling tussen verschillende overheidsinstanties.

De handhavingsstrategie is van belang met het oog op de derogatiebeschikking Nitraatrichtlijn 2018-2019. Schouten wil op korte termijn een verzoek indienen bij de Europese Commissie voor verlenging van de derogatie voor de jaren 2020 en 2021, op basis van het zesde actieprogramma.

Extra capaciteit

De handhavingsstrategie valt samen met het vergroten en verbeteren van de capaciteit voor uitvoering, toezicht en handhaving van de mestregelgeving bij de NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De grotere capaciteit bij de NVWA wordt deel mogelijk doordat minder fysieke controles worden uitgevoerd bij derogatiebedrijven.

Daarnaast investeert Schouten middelen vanuit het budget voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Die worden onder andere gestoken in de ontwikkeling van ICT-maatregelen bij RVO.nl, vormgeving van gebiedsgericht handhaven en het mogelijk maken van digitaal en ‘real time’ verantwoorden van transport en aanwending van mest.

Los van sectorplan

Op basis van de ontwikkelingen in de markt en analyses van waar het risico van niet-naleving van de regelgeving het grootst is, wil de minister de toezichts- en handhavingscapaciteit gericht inzetten. De handhavingsstrategie van de minister staat los van het sectorplan van aanpak om fraude met mest tegen te gaan.

Maar Schouten benadrukt dat ze een voortvarende uitvoering van dit sectorplan ook cruciaal acht en ze zal daar nauwlettend op toezien. Het document Versterkte Handhavingsstrategie Mest is te vinden op de website van het ministerie van LNV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer