Schouten pakt mestfraude aan

Met inzet van moderne technologie en het aanwijzen van risicogebieden bindt landbouwminister Carola Schouten de strijd aan met mestfraude.

Schouten+pakt+mestfraude+aan
© Twan Wiermans

De bewindsvrouw informeerde deze week de Tweede Kamer over haar strategie in het terugdringen van fraude bij de aanwending, transport en verwerking van mest.

Onderdeel van de nieuwe strategie is een risicoanalyse van gebieden waar de kans op fraude het grootst is. Controles worden geïntensiveerd in gebieden waar verbetering van de waterkwaliteit achterblijft of afneemt, vermoedelijk doordat aanwending van mest boven de gebruiksnorm plaatsvindt.

• Lees ook: Mestfraude bestrijden met betere samenwerking en technologie

Risicogebieden

De minister wijst de Peel, Gelderse Vallei en Twente aan als risicogebieden. Daar gaan controlerende en handhavende instanties intensiever samenwerken. Indicatoren waarop wordt gemonitord zijn het beschikbaar landbouwareaal, oppervlakte löss- of zandgrond, het mestoverschot in de regio en het areaal mais.

Claude van Dongen, portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit van LTO Nederland, vindt de aanpak van Schouten goed aansluiten bij het actieplan dat de sector zelf heeft opgesteld.

'Onlangs introduceerden we het keurmerk Keurmest en dat is goed ontvangen. We willen bereiken dat het weer normaal wordt om volgens de regels te werken en dat spreekt veel boeren aan. Een strengere handhaving achter het actieplan is desondanks noodzakelijk, want dat kunnen we als sector zelf niet.'

Snijmais

Wel plaatst hij een kritische kanttekening bij het aanwijzen van snijmais als indicator bij het opsporen van mestfraude. 'Ik vraag me af hoe ze dat gaan meten, fraude hoeft niet per se bij snijmais plaats te vinden.'

Schouten vergroot de handhavingscapaciteit bij de NVWA door minder fysieke controles bij derogatiebedrijven. Ook investeert ze in ICT bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het digitaal verantwoorden van transport en de aanwending van mest. Ze gaat een verzoek indienen bij de Europese Commissie voor verlenging van de derogatie voor 2020 en 2021.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer