Koude+tuinplantenmaand+zwakt+exportgroei+af
Nieuws
© Hilde Boelema

Koude tuinplantenmaand zwakt exportgroei af

De tegenvallende afzet van tuinplanten in maart heeft een rem gezet op de groei van de sierteeltexport. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Na de eerste drie maanden van het jaar staat de exportteller op plus 1 procent, terwijl de groei na twee maanden veel groter was. In de afgelopen maand kromp de export van kamer- en tuinplanten met 11 procent, terwijl in de gelijknamige maand van 2017 juist een groei werd gerealiseerd van 7 procent.

Belangrijke exportmaanden

De maand maart hoort bij planten, met april en mei, tot de belangrijkste verkoopmaanden voor de Nederlandse groothandel. Sinds 2009 halen de exporteurs in deze drie maanden meer dan 200 miljoen euro omzet per maand, al kunnen de fluctuaties heel groot zijn. 'Het uitblijven van het voorjaar drukte de vraag dit jaar en daarmee ook de prijzen voor tuinplanten in grote delen van de afzetgebieden', meldt Wesley van den Berg van Floridata, het bureau dat de exportstatistieken verzamelt.

De bloemenafzet verliep florisanter. Die klom in maart met 5 procent en kwam daarmee, voor de tweede achtereenvolgende maand, boven de grens van 400 miljoen euro uit. De cumulatieve groei in het eerste kwartaal van 2018 is 2 procent.

Zestien kwartalen positief

Voor de zestiende achtereenvolgende keer sluit een kwartaalexport van Nederlandse bloemen en planten positief af. Die reeks begon in het tweede kwartaal van 2014. 'Maar de groei van 1 procent dit jaar is wel de laagste tot nu toe', zegt directeur Matthijs Mesken van de VGB. Hoewel de groei afneemt, heeft hij er vertrouwen in dat de exportgroei van sierteeltproducten verder doorzet, ondanks dat niet alle pijlen de goede richting opstaan.

Naast de zwakke koers van de Amerikaanse dollar en het Britse pond wijst hij op de recente onrust rond de Russische roebel. De bloemenexport naar Amerika liep het afgelopen kwartaal met 7 procent terug en die van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk met 3 procent. Met een kwartaalgroei van 24 procent is Rusland de vijfde afnemer van bloemen en planten uit Nederland geworden. Ook landen als Polen, Tsjechië, Hongarije, Oekraïne en de Baltische Staten nemen meer af.

'Met de aanhoudende exportgroei heeft de Nederlandse groothandel ogenschijnlijk de wind in de zeilen, maar de concurrentie is fors en neemt toe. Dat geldt ook voor de kosten. Dat zet marges onder druk', aldus de VGB.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer