Methaan%2C+stikstof%2C+nitraat
Column
© Henk Bouwman

Methaan, stikstof, nitraat

Een beetje chemicus weet wel raad met methaan, stikstof en nitraat. Een beetje boer weet hier ook alles van. De dagelijkse beslommeringen worden meer en meer ingenomen door het toepassen van regels, procedures en belemmeringen van overheidswege en uitdagingen hiermee op een maatschappelijk verantwoorde manier om te gaan.

Aan de andere kant is de Rijksoverheid voor 70 procent aandeelhouder van Schiphol en hiermee verantwoordelijk voor nogal wat luchtvervuiling en gezondheidsproblemen. Kerosine kost 0,31 euro per liter en wordt zonder accijns verkocht. Zo kunnen we goedkoop op vakantie en dat doen we dan ook met zijn allen. Ofwel schijt aan het milieu.

Diezelfde overheid trekt een grote broek aan, als het gaat om vervuiling door de agrarische sector. Ze vergeet dat de agrarische sector ook veel goeds doet voor het milieu, zoals beperking van CO2- en fijnstofuitstoot en als leverancier van gezonde lucht. De benadering is eenzijdig.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stopte onlangs het onderzoek naar dubieuze praktijken bij bijzonder beheer van banken. Als ervaringsdeskundige weet ik wat daar misging. Maar ja, de overheid is nog voor twee derde eigenaar van ABN Amro en de rest van de aandelen moeten nog miljarden euro's in het laatje brengen. Dus doofpot.

De overheid vergeet dat de agrarische sector ook veel goeds doet voor het milieu, zoals beperking van CO2- en fijnstofuitstoot en als leverancier van gezonde lucht

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Met de belangen van de Nederlandse staat in het achterhoofd is evenwichtige wetgeving tussen sectoren noodzakelijk voor voldoende draagvlak. Daar is geen sprake van. Multinationals worden ontzien in de betaling van emissierechten, Schiphol breidt uit, GenX mag straffeloos ons drinkwater vervuilen en ga zo maar door.

LTO doet haar best, maar als ik de stukjes in Nieuwe Oogst van trouwe LTO-leden lees, kom ik vaak de zin tegen: 'Er mag wel een tandje bij in de belangenbehartiging.' Marc Calon zei dapper bij zijn start als LTO-voorzitter dat hij er wel met een gestrekt been in durfde gaan. Dat voelde als een verademing en tevens afsluiting van het tijdperk Albert Jan Maat. Toch heb ik nog geen gestrekt been gezien en uit eigen ervaring weet ik dat een gestrekt been meestal weinig oplevert. Met stroop vangt men meer vliegen dan met azijn.

President Franklin Delano Roosevelt zei ooit: 'Spreek zachtjes, maar zorg dat je een flinke stok bij je hebt.' Je kunt die stok van mij lenen, Marc.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer