Slapeloze+nachten+door+droogte
Column
© Henk Bouwman

Slapeloze nachten door droogte

Mijn gedachten gaan terug naar de zomer van 2003. Een lange, droge periode met als gevolg dat het slootwater voor onze planten in pot steeds zouter werd. Bruine bladranden werden zichtbaar, ik had slapeloze nachten.

De regio Boskoop krijgt water uit de Hollandse IJssel bij Gouda, met een open zeeverbinding. Doordat er weinig water via de Rijn binnenkwam, drong het zoute water op tot voorbij Gouda. Er kwam een groot, maar laat, alarm. Kwekers gingen sloten afzetten om het beetje goede water dat er nog was te beschermen. Onze belangenbehartigers maakten overuren en uiteindelijk kwam er goed water via de Oude Rijn ons gebied in. Toen dat niet genoeg bleek, kwam er zelfs water uit het IJsselmeer. Desondanks was de schade aanzienlijk.

Nu hebben we een nog drogere periode. De waterkwaliteit is nog redelijk, we krijgen alweer water uit de Oude Rijn (Amsterdam Rijnkanaal via een ander waterschap) maar dat voorziet maar voor een klein deel in de behoefte. Er moet worden gemengd met veel zouter water.

De diepe polders in Zuid-Holland worden doorgespoeld vanwege de zoute kwel. Dat slechte water wordt weer geloosd op rivieren en kanalen waar ook het water voor de polders vandaan komt. Deze boezemwateren worden dus gebruikt voor aanvoer van goed water en afvoer van slecht water. Ga er maar aan staan, dit werk is topsport.

Droge voeten houden staat op één, maar goed water in onze polders is voor ons kwekers van levensbelang

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

In 2008 had ik als voorzitter van de kwekers in onze regio intensief contact met Hoogheemraadschap Rijnland en kreeg te maken met de ingewikkelde materie. Er zijn heel veel belangen waar waterschappen rekening mee moeten houden. Droge voeten houden staat op één, maar goed water in onze polders is voor ons kwekers van levensbelang. Velen hebben watervoorraden in bassins en sommigen maken gebruik van bronnen via omgekeerde osmose. Voor zoutgevoelige gewassen is dat laatste bittere noodzaak.

Vorige week belde ik met een collega in Ierland waar het al net zo droog is. Hij was ten einde raad. Zijn bronnen gaven niet genoeg water en hij moest water in tanks laten aanvoeren voor 1.000 euro per dag! Gisteren sprak ik hem weer, hij had goed geslapen. Hij had een nieuwe bron laten boren die in zijn benodigde watervoorraad kon voorzien. Zijn geluk overspoelde me via de telefoon.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer