De+co%C3%B6peratie+blijft+van+levensbelang
Column
© Henk Bouwman

De coöperatie blijft van levensbelang

De leden van Royal FloraHolland hebben met 79 procent van de uitgebrachte stemmen voor de nieuwe ledenraadstructuur gekozen. Vernieuwing was nodig omdat de algemene ledenvergadering maar door een kleine groep leden werd bezocht.

Via een app konden leden ook hun stem uitbrengen. Gemak dient de mens. De bloemenveiling heeft 4.300 leden, van wie er 186 op deze vergadering aanwezig waren. 253 leden stemden op afstand, wat betekent dat zo'n 10 procent van de leden heeft gestemd.

'Dat is een teken des tijds', hoor ik dan zeggen. 'Ledenbetrokkenheid is in elke coöperatie tanende.' Maar ik word hier als coöperatieaanhanger heel droevig van. De coöperaties hebben in het verleden veel goeds voortgebracht en hebben een cruciale rol gespeeld in de sterke positie die we als agrarisch Nederland hebben opgebouwd. Die positie moeten we niet alleen koesteren, maar ook uitbouwen.

Als ondernemer werk je altijd aan vernieuwingen en verbeteringen in je bedrijf en daarbij kijk je ook naar buiten. Uiteindelijk is je bedrijf niet meer, maar ook niet minder, dan een onderdeel van een keten die altijd in ontwikkeling is. Stilstand is achteruitgang.

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Ik ben blij dat de stemmende leden deze nieuwe weg kiezen

Het lijkt wel of we steeds meer focussen op onze eigen onderneming. Daardoor kan er bedrijfsblindheid ontstaan. 'Natuurlijk, die bloemenveiling werkt prima. Waarom zou ik me nog druk maken om die tiende procent meer of minder veilkosten? Wat de directie voorkauwt, wordt toch wel aangenomen.' Dat sentiment is er, maar brengt ons niets.

Ik ben blij dat de stemmende leden deze nieuwe weg kiezen. Ik ga ervan uit dat de broodnodige vernieuwingen en veranderingen nu gemakkelijker tot stand zullen komen. FloraHolland heeft de afgelopen jaren belangrijke strategische stappen gezet, maar veel ontwikkelingen (zoals digitalisering) gaan zo snel dat je als organisatie op je tenen moet lopen om voorop te blijven lopen.

FloraHolland zal nog sterker aan zijn aantrekkingskracht moeten werken voor zowel leden als kopers. De markt, waar mogelijk, faciliteren zodat de leden beseffen dat hun coöperatie van levensbelang is en blijft. Ik wens de nieuwe ledenraad veel wijsheid en gedrevenheid.

Mijn vader was lid van de Coöperatieve Melk Centrale (CMC), opgegaan in Campina, en ik ben lid van FloraHolland. Ik hoop dat we met z'n allen trots kunnen blijven op onze coöperaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
Meer weer