Links+pleit+voor+inkrimpen+veestapel
Nieuws
© Dirk Hol

Links pleit voor inkrimpen veestapel

PvdA, SP, D66 en GroenLinks willen de Nederlandse veestapel verkleinen. De mate waarin de partijen dit voor zich zien verschilt wel onderling.

Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsprogramma door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De voornemens van PvdA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks leiden volgens het PBL tot een krimp van de omvang van de veestapel. De mate waarin de veestapel krimpt varieert, evenals wie de lasten daarvan draagt: de sector zelf of de overheid, schrijft het PBL.

De emissie van ammoniak neemt vooral af bij SP en GroenLinks. De emissie van broeikasgassen in de landbouwsector neemt vooral af bij de SP, GroenLinks en D66 en in minder mate ook bij PvdA en Vrijzinnige Partij. Alle partijen willen de combinatie landbouw en natuur versterken. PvdA, SP, D66, GroenLinks en de ChristenUnie maken extra geld vrij voor natuur, D66 en GroenLinks het meest.

In combinatie met het terugdringen van de milieudruk uit de landbouw verbetert de biodiversiteit variërend van 0-5 procent bij de VVD en Vrijzinnige Partij tot 20-25 procent bij D66 en GroenLinks.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer