Barenbrug+verwacht+meer+rietzwenk+in+grasmengsels
Nieuws
© Haijo Dodde

Barenbrug verwacht meer rietzwenk in grasmengsels

Zaadfirma Barenbrug gaat ervan uit dat het aandeel van met name zachtbladig rietzwenk in grasmengsels de komende jaren zal toenemen.

Ten opzichte van Engels raaigras levert rietzwenk een 20 tot 30 procent hogere opbrengst. Bovendien wortelt deze grassoort veel dieper, tot verder dan 1 meter. ‘Daardoor is de benutting van mineralen beter en is er minder uitspoeling. Bovendien is het gewas nauwelijks gevoelig voor droogte’, aldus salesmanager René Verhoeven van Barenbrug.

Verhoeven gaf deze week uitleg over de meerwaarde van rietzwenkgras aan een groep Deense graszaadtelers. Deze telers waren op uitnodiging van Barenbrug voor enkele dagen op bezoek in Nederland om onder meer demovelden met diverse grassoorten te bekijken. Op het proefbedrijf van de zaadfirma in het Betuwse Homoet toonde Verhoeven een glazen koker met het wortelgestel van een pol rietzwenkgras.

De meeste soorten rietzwenkgras zijn hardbladig. Barenbrug heeft zich echter toegelegd op de veredeling van zachtbladige variëteiten van rietzwenk. ‘We zien in onze testen dat koeien de zachtbladige rietzwenk beter opnemen’, stelt Verhoeven. ‘Komende jaren zullen er vanuit de veredeling steeds betere variëteiten van dit grassoort beschikbaar komen.’

Langere levensduur

In het mengsel Green Spirit Structuur mengt Barenbrug zachte rietzwenkgras met timothee. Dit mengsel is geschikt voor blijvend grasland en onderscheidt zich volgens Verhoeven ten opzichte van mengsels met meer raaigrassen vanwege de langere levensduur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer