Deense+belangstelling+voor+kruidenmengsels
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Deense belangstelling voor kruidenmengsels

Bloeiende mengsels van grasvoederkruiden zorgen voor meer biodiversiteit, stimulans van de landschappelijke waarde en een betere bodemkwaliteit, stelt zaadfirma Barenbrug.

Tijdens een excursie van zo'n 130 Deense graszaadtelers besteedde zaadfirma Barenbrug deze week uitgebreid aandacht aan de bloeiende kruidenmengsels als tegenhanger van de standaard voedergrassen. Op het proefbedrijf van de zaadfirma in het Betuwse Homoet zijn enkele demovelden ingezaaid met mengsels van onder meer karwij, cichorei, weegbree, rode en witte klaver en ook twee grassoorten.

Productmanager Christiaan Heijink van Barenbrug (op de foto vierde van rechts) vertelde aan een groep Deense telers onder meer dat de mengsels van grassen en bloeiende kruiden de biodiversiteit op de veebedrijven verbeteren. 'Dat zorgt voor een stimulans van de landschappelijk waarde en is bovendien aantrekkelijk voor insecten. Verder verwachten we door opbouw van organische stof een positief effect op de bodemvruchtbaarheid en vanwege de bewortelingsdiepte ook op de bodemstructuur.'

Testen voederwaarde

Heijink wijst erop dat de demovelden op het proefbedrijf eigenlijk al gemaaid hadden moeten zijn. 'Dat komt door de planning van deze excursie. Nu staat er een te zwaar gewas met bovendien enkele soorten in deze mengsels die al doorgeschoten zijn.'

Komende jaren gaat Barenbrug verder met het samenstellen van kruidenmengsels die een stabiele productie geven op het veld. 'Tegelijk starten we ook met het uitgebreid testen van de voederwaarde van deze grasvoederkruiden', stelt Heijink.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer