Breuk+persleiding+FrieslandCampina+gemaakt
Nieuws
© Waterschap Rijn en IJssel

Breuk persleiding FrieslandCampina gemaakt

De breuk in de persleiding, die restwater van FrieslandCampina in Borculo via Lochem naar Zutphen afvoert, is gerepareerd. Dat heeft waterschap Rijn en IJssel bekend gemaakt. Door de breuk zijn veel vissen in de Berkel dood gegaan.

Gistermiddag is de persleiding weer in gebruik genomen. Het is nog niet bekend waardoor de breuk ontstaan is. Dat wordt op dit moment onderzocht door ingenieursbureau Tebodin. Het waterschap verwacht dat de resultaten van het onderzoek nog wel enige tijd op zich laten wachten.

De vissterfte werd veroorzaakt door de eiwitten uit de melkresten die via de gebroken leiding werden vervoerd. De eiwitten worden in het water omgezet, waarbij zeer veel zuurstof nodig is. De vissen sterven vervolgens door het gebrek aan zuurstof in het water.

Productie stil

Het was volgens het waterschap niet nodig om het productieproces in de fabriek van FrieslandCampina na de breuk stil te leggen. Het kwaad was namelijk al geschied in de eerste 24 uur na de breuk. Vervolgens heeft het waterschap het water geïsoleerd en in een naastgelegen reservoir laten lopen. Het stil leggen van de zuivelfabriek had vissterfte volgens waterschap Rijn en IJssel niet kunnen voorkomen. Wel heeft FrieslandCampina de hoeveelheid proceswater geminimaliseerd.

De komende periode blijft het waterschap het transport door de persleiding in de gaten houden. Ook wordt het verontreinigde deel van de Berkel hersteld. Daarvoor wordt een tijdelijke dam geplaatst ten westen van de provinciale weg N346. Er vindt op dit moment onderzoek gedaan naar de vervuiling van bodem, oevers en water.

Waterkwaliteit

Het waterschap monitort ook de waterkwaliteit van de Berkel. Er zijn zuurstofplaten geplaatst bij stuw Besselink, in Almen. Daarnaast is er een extra pomp geplaatst aan het Twentekanaal bij de inlaat Ehzerlaak zodat er meer zuurstofrijk water in de Berkel wordt gepompt. Hiermee willen het waterschap voorkomen dat er nog meer vissen sterven. De stuw bij Warken blijft omhoog zodat er geen eiwitrijk water naar Zutphen kan stromen.

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer