Stijging+waterschappen+beperkt
Nieuws
© Ruud Ploeg

Stijging waterschappen beperkt

Bij de waterschappen Vechtstromen en Rijn en IJssel gaan de heffingen over 2017 voor de catergorie ongebouwd minder omhoog dan oorspronkelijk geraamd. De landbouwbestuurders hebben daar hard voor moeten strijden, vertellen ze.

Bij waterschap Rijn en IJssel slaat het zogeheten natuurarrest, waarbij voormalige landbouwgrond niet meer als zodanig wordt aangeslagen voor de watersysteemheffing een gat in de begroting van 400.000 euro voor 2017.

Hoogwaterbescherming

'Tel daar de waardestijging van de landbouwgrond bij op met gemiddeld 6.000 euro per hectare en de kosten van het programma hoogwaterbescherming, dan heb je het over een eenmalige kostenstijging van 15 procent', zegt bestuurder Henk Rougoor.

De afgelopen weken voerde hij samen met zijn medebestuurders volgens eigen zeggen 'een hele strijd' om dat percentage voor ongebouwd naar beneden te krijgen. Door steun van de CDA-fractie bleef de stijging beperkt tot eenmalig 6 procent in de kostentoedeling voor ongebouwd. Daarvoor moest het toedelingspercentage voor ingezetenen omhoog van 30 naar 37 procent.

Ongebouwd

Eenzelfde lastige operatie maakte agrarisch bestuurder Wilbert Siebring bij waterschap Vechtstromen door. Daar kwam de extra lastenstijging voor ongebouwd uit op 3,7 procent in plaats van de eerder afgesproken 2,7 procent. Voor een gemiddeld bedrijf is dat 80 euro meer.

'In eerdere voorstellen was sprake van 6 procent. Door die voor ingezetenen te verhogen tot 3,2 procent blijft dat nu beperkt. 'We zijn als landbouw maar met drie bestuurders op een totaal van 23. Toch hebben ze het geaccepteerd. De verhoudingen binnen het bestuur zijn dan ook goed.'

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer