Grootschalige crisisoefening langs rivieren

Vijf waterschappen organiseren volgende week met diverse andere partijen een grootschalige crisisoefening die de naam 'Deining & Doorbraak' draagt. Voor het eerst sinds het hoogwater van 1995 in dit gebied, wordt zo'n grote oefening gehouden.

Grootschalige+crisisoefening+langs+rivieren
© VidiPhoto

Deining & Doorbraak is de eerste oefening van deze omvang en wordt georganiseerd door het Platform Crisisbeheersing Waterschappen Midden-Nederland (PCWM). Daarin werken de waterschappen Drents-Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Stichtse Rijnlanden en Rivierenland samen. Ook de veiligheidsregio's Gelderland Midden, Utrecht, IJsselland en Noord –en Oost Gelderland zijn betrokken. Daarnaast nemen Rijkswaterstaat (Watermanagement Centrum Nederland en regio Oost) en het ministerie van Defensie deel.

De deelnemende partijen oefenen met een fictieve hoogwatergolf. Door middel van de oefening in willen de organisaties ervaren hoe de samenwerking verloopt en de crisisaanpak in de praktijk testen. Een belangrijk aspect is het samenwerken met een gedeeld crisismanagementsysteem.

Hoog water

De oefening vindt plaats van maandag 25 tot en met vrijdag 29 september. Op maandag start de oefening met berichten over een hoge waterstand bij Lobith. De rest van de week wordt geoefend met de gevolgen van die waterstand. Op woensdag inspecteren ruim duizend mensen 1147 kilometer rivierdijk. Op een aantal locaties oefenen de waterschappen met groot materieel.

Achter de dijken van het gebied waar geoefend wordt, wonen ruim vier miljoen Nederlanders. In 1995 bedreigden hoge waterstanden in de rivieren de dijken en polders. In het rivierengebied moest bijna een kwart miljoen mensen evacueren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer