Waterschap verbiedt gebruik oppervlaktewater Achterhoek

Waterschap Rijn en IJssel verbiedt vanaf donderdagmiddag alle gebruik van oppervlaktewater in de Achterhoek. Boeren met een grondwaterpomp moeten daar zeer terughoudend mee omgaan.

Waterschap+verbiedt+gebruik+oppervlaktewater+Achterhoek
© Twan Wiermans

Het verbod is nodig, omdat het nog nooit eerder zo droog is geweest in de Achterhoek. Het waterschap wil problemen met de waterkwaliteit en de volksgezondheid in gemeenten in hun gebied voorkomen, stelt dijkgraaf Hein Pieper.

• Lees ook: Helikopters ingezet bij naleving beregeningsverbod

Er komt vanuit sloten, beken en rivieren nog maar zo weinig water in stedelijke watergangen en vijvers terecht dat botulisme en blauwalg exploderen, zegt het schap. Vissen gaan dood, en ratten en bacteriën gedijen volop. Het water kan gaan stinken. Het schap probeert zo lang mogelijk water naar stedelijke gebieden te sturen, maar raadt contact met oppervlaktewater af.

Grondwaterpomp

Boeren, burgers en bedrijven mogen helemaal geen oppervlaktewater meer gebruiken. Speciale vergunningen en ontheffingen zijn voorlopig vervallen. De reden voor het terughoudende gebruik van de grondwaterpomp daarvoor is dat het grondwaterpeil met meer dan 1 centimeter per dag zakt.

'We verbieden het nog niet, omdat veel mais- en aardappelboeren in dit gebied afhankelijk zijn van water, maar ik sluit niet uit dat er toch een verbod komt', benadrukt Pieter.

Waterverlies

Het schap heeft vispassages in de rivieren en zijtakken van een aantal beken afgesloten om waterverlies te voorkomen. Er wordt zo weinig mogelijk geschut, zodat scheepvaart op de IJssel lang moet wachten. Veel kleinere beken en riviertjes zijn al vrijwel drooggevallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer