LTO+vindt+heffing+op+kunstmest+%27waardeloos+idee%27
Nieuws
© Han Reindsen

LTO vindt heffing op kunstmest 'waardeloos idee'

Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw vindt de heffing op kunstmest 'een waardeloos idee'. Het betalen van extra belasting heeft volgens hem geen enkele invloed op de beslissing om wel of geen kunstmest te gebruiken.

'Het heffen van meer belasting is faliekant de verkeerde weg om het gebruik van kunstmest terug te dringen', verzekert Van Wenum. Hij reageert daarmee op de motie die pleit voor het invoeren van kunstmestbelasting. Deze motie van GroenLinks en de PvdA kreeg onlangs een meerderheid in de Tweede Kamer.

Landbouwminister Carola Schouten heeft vervolgens de Kamer toegezegd om de heffing mee te nemen als optie om de aanzet tot meer kringlooplandbouw te stimuleren. Van Wenum noemt het teleurstellend dat de motie is aangenomen.

Kostenverhoging

'Het zorgt vooral voor de akkerbouwsector alleen maar voor een kostenverhoging en dus extra lastendruk', stelt Van Wenum. 'Maar als wij als akkerbouwers genoodzaakt zijn om kunstmest te gebruiken dan zijn de kosten daarvoor niet de beperkende factor. Ook nu al is dierlijke mest voor ons veel goedkoper om te gebruiken.'

De vakgroepvoorzitter vervolgt dat akkerbouwers graag meer organische mest willen toepassen als de regeling daarvoor de ruimte schept. 'De huidige fosfaatnormen vormen nu voor de akkerbouwsector de grootste belemmering om meer gebruik te maken van de voordelen van bodemverbeteraars.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer