LTO+eist+overgangsregeling+ozb+Hogeland
Nieuws
© Huisman Media

LTO eist overgangsregeling ozb Hogeland

Boeren in de nieuwe gemeente Hogeland gaan na de fusie meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen. LTO Noord eist een overgangsregeling.

Per 1 januari 2019 fuseren gemeente Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond tot Het Hogeland. Als de vier gemeenten met het hoogste tarief gaan werken, dat van de gemeente Eemsmond, betekent dat voor boeren in Bedum een stijging van 56 procent, voor ondernemers in Winsum 55 procent en De Marne 28 procent. LTO Noord vindt dit een onwenselijke stijging die het ondernemersklimaat niet ten goede komt.

In juli 2017 boden LTO Noord-afdelingen Het Hogeland, De Marne, Bedum/Ten Boer en Winsum een puntenlijst aan de burgemeesters van de vier fusie gemeenten aan waarin dit onderwerp al werd benoemd. Nu de datum dichterbij komt is het van belang dat de politiek in de nieuwe gemeente voor de verkiezingen hierover uitspraken doet, geeft LTO Noord aan.

Behappen

Met een overgangsregeling van vijf jaar stijgt het tarief jaarlijks 4 tot 5 procent. 'Dat is beter te behappen voor ondernemers in het gebied', stelt LTO Noord. Eerder al pleitte LTO Noord voor een overgangsregeling voor de nieuwe gemeente Groningen na een fusie van gemeente Haren, Ten Boer en Groningen. Als er niks gebeurt, gaan boeren in de oude gemeente Haren volgend jaar 98 procent meer betalen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer