LTO+eist+overgangsregeling+ozb+Haren+en+Ten+Boer
Nieuws
© Geert Job Sevink

LTO eist overgangsregeling ozb Haren en Ten Boer

Boeren in gemeenten Ten Boer en Haren krijgen na de herindeling met gemeente Groningen te maken met een stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb). LTO Noord noemt de stijging 'extreem' en is in gesprek met wethouders. Ze eist een overgangsregeling.

Ten Boer en Haren gaan per 1 januari op in gemeente Groningen. De huidige gemeente Groningen heeft het hoogte ozb-tarief voor niet-woningen in de provincie (0,8910 procent). Gemeente Ten Boer staat op nummer 9 (0,6285 procent) en gemeente Haren op nummer 14 (0,4630 procent).

• Lees ook: Leeuwarder boeren willen geen schepje erbovenop

LTO Noord rekende uit dat de stijging bij een WOZ-waarde van 750.000 euro op kan lopen tot ruim 90 procent in Haren en ruim 40 procent in Ten Boer. Wanneer het tarief van gemeente Groningen wordt overgenomen, gaat een boer of tuinder met een bedrijf met een WOZ-waarde van 750.000 euro in gemeente Haren jaarlijks 3.210 euro meer betalen. In Ten Boer gaat de rekening met 1.968,75 euro omhoog.

WOZ-waarde

Burgers die een woning hebben met een WOZ-waarde van 250.000 euro in Ten Boer, gaan jaarlijks 54 euro minder betalen. Voor particulieren met een woning van dezelfde WOZ-waarde in Haren wordt de rekening 13 euro kleiner.

Voorzitter Jaco Roseboom van LTO Noord Bedum-Ten Boer verwacht niet dat een verlaging van de ozb erin zit na overleg met de wethouder van Ten Boer. 'De kans dat dat gebeurt, is verwaarloosbaar. Dat heeft zo'n invloed op de begroting van de gemeente. Ze kunnen dat geld niet missen. Ze gaan het niet om een paar boeren naar beneden doen', zegt hij.

Buitenproportioneel

'Houd dit in het achterhoofd', zei Roseboom tegen de wethouder. 'We melken wel koeien, maar we zijn zelf geen melkkoe. Deze stijging is buitenproportioneel. Het zijn kosten waar je niets voor terugkrijgt. Je kunt niet van ondernemers die bij een stad aansluiten, verwachten dat ze meer dan 40 procent extra belasting gaan betalen.'

In november zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Uiterlijk 1 april stelt de nieuwe gemeente Groningen de nieuwe ozb-tarieven vast. De mogelijke verhoging voor Haren noemt Roseboom 'dramatisch'. 'Het gaat maar om enkele boeren, maar het komt er wel even bij. Dat is triest.'

Overgangsregeling

Onder druk van LTO Noord werd in 2016 een overgangsregeling getroffen voor boeren uit een deel van de voormalige gemeente Slochteren die door een grenscorrectie overgingen naar gemeente Groningen. Gemeente Ten Boer was niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer