Boeren+betalen+steeds+meer+ozb
Nieuws
© Leonie Vaarhorst

Boeren betalen steeds meer ozb

Boeren en tuinders betalen naar verhouding steeds meer onroerendezaakbelasting (ozb) dan particulieren. In sommige gemeenten is dat zelfs meer dan vijf keer zoveel.

Gemeente Den Haag spant de kroon. Daar betaalt een agrarisch ondernemer ruim 2.800 euro meer dan een particulier, bij een WOZ-waarde van 750.000 euro. Dat blijkt uit een analyse van LTO Noord.

Beleidsadviseur Taeke Wahle van LTO Noord vindt het oplopende verschil onacceptabel. 'Regelmatig compenseren gemeenten meer dan alleen de daling van de WOZ-waarde en is de belastingstijging hoger dan de maximale norm. Waarom moet een boer ieder jaar meer betalen voor dezelfde waarde aan stenen dan een eigenaar van een woning?'

Daarbij komt dat agrarisch ondernemers voor hun productiewijze veel gebouwen nodig hebben. 'Over al deze gebouwen wordt belasting geheven. Maar de omzet per vierkante meter is vaak lager dan bij andere bedrijven', zegt Wahle.

Grote verschillen

Bovendien verschillen de ozb-tarieven per gemeente aanzienlijk. Dat komt doordat gemeenten zelf hun tarieven mogen bepalen.

Een boer in gemeente Groningen moet zes keer zoveel geld ophoesten voor een bedrijf met een waarde van 750.000 euro als zijn Friese collega in de gemeente Ooststellingwerf, een verschil van ruim 5.600 euro.

Wahle: 'Het lijkt erop dat gemeenten hun lastenstijging bij ondernemers over de heg kieperen om de stijging voor woningbezitters te temperen.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities MIdden en Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer