Klok tikt voor laatste vaccineerders Q-koorts

Het vaccineren van geiten tegen Q-koorts kan nog enkele dagen, voor 1 augustus. Dierenarts Sebastian Claessens van Dierenartsenpraktijk Midden-Brabant is klaar, een derde van de ondernemers moet nog.

Klok+tikt+voor+laatste+vaccineerders+Q%2Dkoorts
© John Claessens

De dierenartsenpraktijk van Claessens vaccineerde in april of mei al bijna alle geiten van de klanten. ‘Dat moet steeds binnen een jaar, daardoor lopen we ook iets in. We begeleiden de boeren ook.’

De vroege vaccinaties hebben dit jaar voordeel, merkt de dierenarts. ‘Er is altijd kans op een entreactie. Hittestress kan die reactie versterken. Daarbij zijn de geiten in april en mei stijgend in productie, de terugval als gevolg van een entreactie is dan minder.’

Deze laatste weken van juli zijn alleen de lammeren ouder dan 3 maanden aan de beurt. Die moeten twee keer worden gevaccineerd met een tussentijd van drie weken.

Verplichting

Geitenhouders zijn wettelijk verplicht hun dieren ieder jaar voor 1 augustus te vaccineren tegen Q-koorts. Uit de cijfers die de overheid (RVO.nl) inventariseert en bijhoudt, blijkt dat een flink aantal geitenhouders tot nu toe niet heeft gevaccineerd.

‘Er zijn nog een paar dagen om het wel te doen’, zegt LTO-bestuurder Jeannette van de Ven. Grofweg een derde van de professionele geitenhouders heeft nog niet gevaccineerd. ‘Bij dezen roep ik hen op dat alsnog te doen en dit ook te registreren bij RVO.nl.’ De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zal daar volgens haar op toezien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer