%27Endemische+AVP+bij+wild+zwijn+kwestie+van+tijd%27
Nieuws
© Nationaal Park de Hoge Veluwe

'Endemische AVP bij wild zwijn kwestie van tijd'

Gezien de wildgroei in aantal en verspreiding is het een kwestie van tijd voor Afrikaanse varkenspest (AVP) endemisch wordt in de wildezwijnenpopulatie. 'Ik maak mij grote zorgen', zegt Jean-Marie van Oort van Topigs Norsvin.

Van Oort sprak woensdagavond in Markelo op een avond van Topigs Norsvin. Hij stond daar kort stil bij AVP. Zijn grootste zorg is dat AVP onder wilde zwijnen in Nederland een inheemse aandoening wordt. Hij riep varkenshouders daarom op zo weinig mogelijk mensen toe te laten op het bedrijf en scherp te blijven op biosecurity.

Op 13 september werd in de Belgische regio Étalle in de provincie Luxemburg bij twee wilde zwijnen AVP aangetroffen. De laatste melding is van vorige week en dat bracht de teller op in totaal 155 besmette dieren.

Varkenspoortjes

Alle besmettingen zijn gevonden binnen het afgeschermde gebied van 63.000 hectare. Dat AVP zich nog steeds beperkt tot dat gebied, neemt de zorg over verdere verspreiding niet weg. Deze week besloot Nationaal Park De Hoge Veluwe om de varkenspoortjes te sluiten. Dat moet voorkomen dat AVP via besmette wilde zwijnen het park binnenkomt. De Hoge Veluwe is een omrasterd gebied.

Voor het Europees Parlement is de AVP-situatie in Europa deze week aanleiding om te pleiten 50 miljoen euro extra in de begroting van 2019 op te nemen voor de bestrijding. Half november wordt die begroting definitief vastgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer