Op+korte+termijn+geen+vaccin+tegen+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© IZS-Um

Op korte termijn geen vaccin tegen Afrikaanse varkenspest

Landbouwminister Carola Schouten meldt in een maandag gepubliceerde Kamerbrief dat er op korte termijn geen vaccin tegen Afrikaanse varkenspest te verwachten valt. Wel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin.

Maar tot nu toe hebben de inspanningen van verschillende Europese laboratoria niet geleid tot een effectief vaccin. Dat is ook niet op korte termijn te verwachten. Experts op het gebied van vaccinontwikkeling hebben aangegeven dat deze ziekte en de ontwikkeling van een vaccin daartegen complex is.

• Lees ook: Dreiging Afrikaanse varkenspest neemt toe

Er komt daarom op z'n vroegst over een paar jaar een vaccin beschikbaar. Hiermee reageert Schouten op vragen van de Tweede Kamerleden Esther Ouwehand van de PvdD en Tjeerd de Groot van D66.

Diergezondheidsfonds

Verder beantwoordt de minister verschillende Kamervragen over de financiering van bestrijdingsmaatregelen bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de Nederlandse varkenshouderij. De kosten van de bestrijding er van op bedrijven worden betaald uit het Diergezondheidsfonds en voor 100 procent verhaald op de varkenssector.

Maar zodra de uitgaven boven een plafondbedrag uitkomen, 30 miljoen volgens de POV, zijn de kosten voor het ministerie van LNV. Voor uitgaven, zoals de vergoeding voor geruimde dieren, is er cofinanciering (50 procent) beschikbaar van de Europese Unie. Hierover zijn internationale afspraken gemaakt waarmee Nederland heeft ingestemd.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer