Hoge+Veluwe+sluit+poortjes+tegen+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Nationaal Park de Hoge Veluwe

Hoge Veluwe sluit poortjes tegen Afrikaanse varkenspest

De Hoge Veluwe heeft zijn varkenspoortjes gesloten om te voorkomen dat met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen van buitenaf het nationale park binnenkomen.

De maatregel is nodig omdat de Afrikaanse varkenspest vanuit andere landen oprukt richting Nederland. De Hoge Veluwe is een omrasterd natuurgebied. Op verschillende locaties zijn mogelijkheden voor herten, zwijnen en andere dieren om die rasters te passeren.

• Lees ook: Frans grenshek moet Belgische varkenspest weren

'Onze varkenspoortjes zijn bedoeld om migratie door de zwijnen tussen ons natuurgebied en andere gebieden om ons heen mogelijk te maken', zegt een woordvoerder van het park. 'Nu deze klappoortjes zijn gesloten, kunnen de herten gewoon nog over het raster het park in en uit door eroverheen te springen.'

Voor zover bekend, houden zich tot nu toe geen besmette wilde zwijnen op in het nationale park of in de directe omgeving ervan. De Afrikaanse varkenspest duikt sinds 2014 steeds vaker op in West-Europese landen. Sinds september is de ziekte in België bij ruim 150 dieren vastgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer