Kabinet komt slachtoffers Q-koorts tegemoet

Het kabinet stelt 14,5 miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming voor mensen met de diagnose chronische Q-koorts, Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) of met een QVS gelijkend ziektebeeld.

Kabinet+komt+slachtoffers+Q%2Dkoorts+tegemoet
© Roel Dijkstra

Ook de nabestaanden van overleden chronische Q-koortspatiënten kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Dat is maandag bekendgemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van 2007 tot en met 2010 was er in Nederland een uitzonderlijke Q-koortsuitbraak. De overheid heeft maatregelen genomen om de uitbraak onder controle te krijgen en de negatieve gevolgen voor mensen zoveel mogelijk te beperken.

Ondanks de maatregelen heeft de Q-koortsuitbraak ertoe geleid dat mensen zijn overleden aan Q-koorts of ernstig ziek zijn geworden. De impact op hun leven en dat van hun naasten is groot, erkent het kabinet. De beslissing om in een tegemoetkoming te voorzien, is bedoeld als een gebaar van erkenning voor deze groep mensen.

15.000 euro

In totaal is 14,5 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt gelijk verdeeld over de toegewezen aanvragen. De tegemoetkoming is maximaal 15.000 euro per aanvraag. Aan een patiënt of nabestaanden wordt één keer een tegemoetkoming gegeven. Aanvraag hiervan kan van 1 oktober 2018 tot en met 31 januari 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer