'Afschepen Q-koortsslachtoffers met schijntje' steekt SP

De Tweede Kamer gaat een speciaal debat wijden aan de financiële tegemoetkoming voor Q-koortspatiënten. Een deel van de fracties is ontevreden over de hoogte ervan. Het zou gaan om 'een schijntje'.

%27Afschepen+Q%2Dkoortsslachtoffers+met+schijntje%27+steekt+SP
© DIRK HOL

Begin deze week werd bekend dat het kabinet totaal 14,5 miljoen euro beschikbaar stelt als tegemoetkoming voor mensen die nog steeds nadelige gevolgen ondervinden van een eerdere Q-koortsbesmetting en voor nabestaanden van overleden patiënten. Vanaf 1 oktober kunnen aanvragen worden ingediend.

• Lees ook: Kabinet komt slachtoffers Q-koorts tegemoet

De tegemoetkoming is maximaal 15.000 euro per aanvraag. 'Banken krijgen miljarden toegestopt en boeren miljoenen, maar de slachtoffers van de Q-koorts worden met een schijntje afgescheept', reageert Henk van Gerven (SP). Volgens hem is er veel verontwaardiging over en hij wil snel een debat.

Nog veel vragen

De coalitiepartijen D66, CDA en CU reageren minder negatief, maar ze steunen wel het verzoek om een extra debat. 'Wij hebben ook nog veel vragen, met name over hoe UWV en gemeentes omgaan met mensen die door Q-koorts zijn getroffen. Er zijn ook veel kinderen die ernstig ziek zijn', aldus Joba van den Berg (CDA).

Alleen de VVD liet weten geen behoefte te hebben aan een debat. Die fractie noemt het 'heel goed en heel terecht' dat er nu een regeling is voor Q-koortspatiënten en benadrukt dat de uitvoering ervan 'goed en snel' moet worden opgepakt. Kamervoorzitter Khadija Arib heeft toegezegd dat ze zal proberen het debat zo snel mogelijk op de agenda te krijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer