Rechter stelt Wetterskip in gelijk over kaden gemaal Vijfhuizen

Twee boeren in het buitendijks gebied bij Hallum zijn maandag in het ongelijk gesteld door de rechtbank Noord-Nederland. Zij hadden een kort geding aangespannen tegen It Fryske Gea en Wetterskip Fryslân. De boeren betwijfelen of de nieuwe kaden bij gemaal Vijfhuizen sterk genoeg zijn. Zij vrezen overstromingen en hierdoor schade.

Rechter+stelt+Wetterskip+in+gelijk+over+kaden+gemaal+Vijfhuizen
© Dave Sijbenga

De schade die boeren lijden bij een doorbraak van de kaden is volgens de rechter echter onvoldoende aantoonbaar.

De rechter vindt de belangen van de boeren bovendien minder zwaar wegen dan de belangen van It Fryske Gea en Wetterskip, zo blijkt uit de uitspraak. Zij hebben volgens de rechter een aantoonbaar belang bij het in gang zetten van het gemaal en daarbij bij het doorgraven van een deel van de Lontkade.

Voor het project is een subsidie van ruim 2 miljoen euro verstrekt onder voorwaarde dat het project uiterlijk op 14 november is afgerond en volledig functioneert.

Lontkade

Dinsdag startte Wetterskip met het doorgraven van van een deel van de Lontkade. Hiermee begint de laatste fase van het project waarin Wetterskip Fryslân, It Fryske Gea, provincie Fryslân en gemeente Ferwerderadiel een impuls geven aan de waterafvoer, landbouw, vismigratie, natuurontwikkeling en recreatie in Noord-Fryslân.

Het doorgraven van de Lontkade zorgt voor een verbinding tussen de Waddenzee, Noard-Fryslân Bûtendyks en het nieuwe gemaal Vijfhuizen. Hierdoor kunnen vissen straks van de Waddenzee richting het Friese binnenland zwemmen. Daarnaast ontstaat in het natuurgebied een geleidelijke overgang van zoetwater naar zout water.

Het nieuwe gemaal wordt bij zware regenval ingezet om water vanuit de Friese boezem en binnendijkse polders naar zee af te voeren. Maar ook daarbuiten zal het continu een stroom zoet water 'door' de zeedijk pompen. In het buitendijkse gebied vermengt het zoetwater zich langzaam met het zoute water. Zo ontstaat er een geleidelijke zoet-zoutovergang, stelt Wetterskip Fryslân.

Het project kost zo'n 13 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer