ZLTO wil goed zoetwater in Zeeland en West-Brabant

ZLTO wil dat de zoetwatervoorziening voor Zeeland en West-Brabant gegarandeerd is. Dat kan met een zoet Volkerak-Zoommeer, maar alleen als de waterkwaliteit daarvan goed is.

ZLTO+wil+goed+zoetwater+in+Zeeland+en+West%2DBrabant
© Anton Dingemanse

'Wij willen hier goed zoetwater, hoe dan ook', stelt Hendrik Jan te Cate van ZLTO Zeeland. Hij vindt dat deze droge zomer de discussie over het zout maken van het Volkerak-Zoommeer goed op gang kwam.

Niet alleen bij boeren en politici, maar ook bij Zeeuwse, Brabantse en landelijke natuurorganisaties, verenigd in de Coalitie Delta Natuurlijk. In een artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant noemen ze het Volkerak-Zoommeer een 'zoetwatermeer met natuurkwaliteit van topniveau'.

Goede kwaliteit

Ten Cate is daar blij mee, maar zoet alleen is niet voldoende, benadrukt hij. Het water in het Volkerak-Zoommeer moet ook van goede kwaliteit zijn. 'Anders hebben we nog niets.'

Als de waterkwaliteit in een zoet Volkerak-Zoommeer niet goed is, is een alternatieve oplossing ook prima

Hendrik Jan te Cate, bestuurslid ZLTO Zeeland

De LTO-bestuurder maakt die opmerking niet zomaar. In de jaren dat de watergangen op Tholen en Sint Philipsland werden ververst met water uit het Volkerak-Zoommeer, is het meermalen voorgekomen dat het 'zoete' water te zout was om ermee te kunnen beregenen.

Beste oplossing

Ten Cate wil gewoon voor de beste oplossing gaan. 'Als de waterkwaliteit in een zoet Volkerak-Zoommeer niet goed is, is een alternatieve oplossing ook prima.' Hij doelt op toevoer van zoetwater uit het Hollands Diep door West-Brabant via de Roode Vaart en het Mark-Vlietsysteem. 'Dat water is van goede kwaliteit en minder zout dan nu in het Volkerak-Zoommeer.'

De LTO-bestuurder is niet bang dat er dan in droge zomers weinig zoetwater overblijft voor Zeeland. 'De aanvoer is groot genoeg.'

Eerst zoet dan zout

Ten Cate noemt wel als nadeel van dit alternatief dat de exploitatiekosten hoger zijn en dat een nieuw gemaal nodig is. De ZLTO-bestuurder benadrukt dat in alle gevallen eerst de zoetwatervoorziening geregeld moet zijn, voordat het Volkerak-Zoommeer zouter kan worden.

Dat geldt ook voor de Reigersbergsche Polder, die zoet kwelwater van de Brabantse Wal krijgt. Deze zomer kwam daar in juli al geen water meer vandaan. Daarom is water ingelaten vanuit het Volkerak-Zoommeer. Als dat zout wordt, is er dus geen alternatief.

Uitbreiding zoetwater
ZLTO wil uitbreiding van de zoetwatervoorziening, vooral op Schouwen-Duiveland, Zuid-Beveland en in de polders van Woensdrecht. Bestuurder Hendrik Jan ten Cate: 'Schouwen-Duiveland ligt slechts op 2 kilometer van het Volkerak-Zoommeer. Waarom zou een buisleiding daarheen niet kunnen? Het is een onderzoek waard.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer