V%C3%A4derstad+heeft+de+wind+in+de+zeilen
Achtergrond
© LandbouwMechanisatie

Väderstad heeft de wind in de zeilen

Väderstad draait goed: de omzet komt dit jaar op 300 miljoen euro, tegenover 260 miljoen euro vorig jaar. Een aantal Nederlandse akkerbouwers en loonwerkers bezocht onlangs samen met importeur Homburg de fabriek in Zweden.

Akkerbouwer Rune Stark legde in 1962 de basis voor de Zweedse landbouwmachinefabrikant Väderstad. Hij ontwierp en bouwde een stalen eg, die beter voldeed dan de houten versie die tot op dat moment in de omgeving van Väderstad, in het zuidwesten van Zweden, werd gebruikt. Alle collega-boeren wilden er één. Zo werd Stark smid en later fabrikant. Vorig jaar vierde het merk zijn 55-jarig bestaan.

Väderstad biedt in Zweden werk aan zo'n 1.000 mensen, wereldwijd aan zo'n 1.450. De nieuwe productiehal met acht robots brengt de bebouwde oppervlakte van 6 naar 6,5 hectare.

Fitnesscentrum

In die nieuwe hal komt een fitnesscentrum. Medewerkers kunnen daar na het werk sporten, vervolgens douchen en dan schoon en fris naar huis. Gemotiveerde werknemers spelen volgens de familie Stark een sleutelrol in het kwaliteitsdenken van Väderstad.

Een probleemloze kwaliteitsmachine mag wat kosten

Andreas Stark, Väderstad

Andreas Stark, een van de drie zonen van oprichter Rune Stark, houdt zich bij Väderstad bezig met automatisering.
Andreas Stark, een van de drie zonen van oprichter Rune Stark, houdt zich bij Väderstad bezig met automatisering. © LandbouwMechanisatie

Andreas Stark, zoon van oprichter Rune Stark, is bij Väderstad verantwoordelijk voor de automatisering van de productie. Zijn oudere broer Crister is ontwikkelingschef. Samen streven ze continu naar optimalisatie: Andreas Stark doet dat in de fabriek, Crister Stark in het veld.

Concurreren

'We werken zo rationeel mogelijk. Op die manier kun je concurreren met lagelonenlanden, omdat je per uur veel presteert', zegt Andreas Stark.

'Een voorbeeld daarvan is onze CrossCutter Disc. Die slimme schijf snijdt over een breedte van 11 centimeter.' De CrossCutter Disc was duur in de productie door het vele laswerk. 'Nu kunnen we hem, met behoud van kwaliteit, in één keer uit één plaat persen, waardoor de kosten fors zijn gedaald.'

De hoekige CrossCutter Disc snijdt de grond over een breedte van 11 centimeter los.
De hoekige CrossCutter Disc snijdt de grond over een breedte van 11 centimeter los. © LandbouwMechanisatie

SeedEye

Ook de SeedEye-korrelteller is volgens Andreas Stark een 'topidee'. De afdraaiproef hoort met deze vinding tot het verleden.

Met de elektronische Seedeye-korrelteller hoort bij de gewone zaaimachines van Väderstad de afdraaiproef tot het verleden.
Met de elektronische Seedeye-korrelteller hoort bij de gewone zaaimachines van Väderstad de afdraaiproef tot het verleden. © LandbouwMechanisatie

Landbouwmachines lopen tegen de grenzen aan wat betreft hun grootte, stelt Andreas Stark. Ze worden te breed en/of te zwaar. Met de Tempo-zaaimachine slaat Väderstad de weg in van sneller in plaats van groter. De Tempo levert ten opzichte van de gangbare pneumatische zaaimachines hetzelfde werk bij een twee keer zo hoge rijsnelheid. Met een half zo brede machine haal je op die manier zonder transportproblemen dezelfde dagcapaciteit.

Bij de demo's van Väderstad rijden de bezoekers op een open wagen mee naast de machine en kunnen zo goed de werking zien.
Bij de demo's van Väderstad rijden de bezoekers op een open wagen mee naast de machine en kunnen zo goed de werking zien. © LandbouwMechanisatie

Precisiezaaimachine

Het wereldrecord dat Väderstad vestigde met de zestienrijige getrokken Tempo TPL-precisiezaaimachine, spreekt wat dat betreft boekdelen: 502 hectare in 24 uur bij een snelheid tussen de 20 en 22 kilometer per uur. De trekker was een Case IH Magnum 380 CVX.

Väderstad vestigde dit record op een akkerbouwbedrijf in Hongarije. Er werd mais gezaaid met zestien elementen op een rijenafstand van 75 centimeter. Het vorige record, ook van Väderstad en ook met een Tempo, stond op 448 hectare met 24 elementen op 50 centimeter afstand. De winst zat in het feit dat er op de 12 meter breedte met acht rijen minder werd gezaaid.

Met de optie E-control (een mobiele router) is de zaaimachine af te stellen via de iPad, terwijl je ernaast staat.
Met de optie E-control (een mobiele router) is de zaaimachine af te stellen via de iPad, terwijl je ernaast staat. © LandbouwMechanisatie

Rijenafstanden

De Tempo is zodanig gebouwd dat hij naast rijenafstanden van 50 en 65 centimeter 45 centimeter aankan. Die laatste is vooral bedoeld voor de Duitse markt en hij kan bij die rijenafstand ook gelijktijdig kunstmest uitbrengen.

De Tempo V is de versie voor de driepuntshef. Die blijft opgevouwen binnen de 3 meter. Met de fronttank voor het zaaizaad hoeft de chauffeur minder vaak af te stappen, waardoor de capaciteit per uur hoog is.

Productmanager Lasse Doornbos van importeur Homburg uit het Friese Stiens geeft in Väderstad tekst en uitleg over Väderstad.
Productmanager Lasse Doornbos van importeur Homburg uit het Friese Stiens geeft in Väderstad tekst en uitleg over Väderstad. © LandbouwMechanisatie

Spirit en Opus

Naast de Tempo zijn de Opus en de Spirit sterke namen van Väderstad. De getrokken Spirit-zaaimachine heeft rijenafstanden van 12,5 of 16,7 centimeter. In de smalste 3 meter brede versie past hij bij West-Europa.

De Opus-cultivator met een werkdiepte tot 40 centimeter is er in werkbreedtes van 4, 5, 6 en 7 meter. Hij kan goed met gewasresten uit de voeten, omdat de vrije ruimte boven de tandpunten (van wideastaal) 80 centimeter is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer