Avebe+krijgt+substantieel+lager+volume
Nieuws
© Harry Tielman

Avebe krijgt substantieel lager volume

De gebroeders Hoving in Eexterveen denken dat de opbrengst van de zetmeelaardappelen ongeveer driekwart van normaal zal zijn. 'Een ruwe gok. Duidelijk is wel dat de opbrengsten een stuk lager zijn.'

De Veenkoloniale akkerbouwers denken nog ongeveer een week nodig te hebben om de laatste zetmeelaardappelen te rooien. 'We rooien met de Grimme in verstek en gebruiken een Votex klepelmaaier. Zo rooien we in één werkgang', legt Henk Hoving uit.

Ondanks de regen stuift het nog flink. 'Tot nu toe stelt de hoeveelheid regen niet veel voor. Met een iets nattere grond zou het rooien makkelijker gaan. Maar we willen niet dat de kraan wijd opengaat.'

Droogte

Aardappelzetmeelconcern Avebe houdt rekening met een 'substantieel lager volume' aan te verwerken zetmeelaardappelen. Dit heeft te maken met de droogte tijdens het afgelopen groeiseizoen.

In de eerste twee maanden van de campagne is duidelijk geworden dat de opbrengstverschillen groot zijn en gemiddeld duidelijk achterblijven ten opzichte van andere jaren. Hoeveel dat precies is, wil Avebe nu nog niet zeggen.

Zetmeelpercentage

Het zetmeelpercentage van de aardappelen ligt in lijn met andere jaren. De variaties zijn niet opmerkelijk groter dan anders. Opvallend is wel dat Avebe opnieuw enkele vrachten heeft verwerkt met ruim 25 procent zetmeel.

Het tarrapercentage was zeker bij de aanvang van de campagne wat hoger dan gemiddeld. Inmiddels ligt het tarrapercentage weer rond het gemiddelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer