Avebe+rekt+zetmeelcampagne+voor+aardappeleiwit
Nieuws
© archief Harry Tielman

Avebe rekt zetmeelcampagne voor aardappeleiwit

Avebe gaat de zetmeelcampagne in de fabriek in Gasselternijveen met waarschijnlijk een maand verlengen tot in mei. Zo is de tweede productielijn van dochterbedrijf Solanic te gebruiken voor de winning van extra aardappeleiwit.

Door de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten kan Avebe met de huidige fabriek de productie niet bijbenen. De eerste productielijn voor de winning van aardappeleiwit heeft er daarom een kopie bij gekregen, waardoor de capaciteit is verdubbeld.

'Avebe inventariseert welke telers in april of nog later zetmeelaardappelen kunnen leveren. Daarnaast kijken we naar aanvulling met frites- en vlokkenaardappelen. Door de grote oogst van het afgelopen seizoen zijn de aardappelprijzen relatief laag', zegt woordvoerder Janet Katerberg van Avebe.

Proeffabriek

De fabriek van Solanic staat in Gasselternijveen. Deze is in 2007 als proeffabriek gebouwd en is in 2015 uitgebreid om aan de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten te kunnen voldoen. Om dezelfde reden komt er nu een tweede productielijn bij.

De vraag naar de eiwitten is zo groot geworden dat Avebe de tweede productielijn zo snel mogelijk wil benutten. Daarom is het zetmeelconcern op zoek naar voldoende aardappelen voor in april en mei. 'Het is eigenlijk de wereld op zijn kop, want in het verleden werden zetmeelaardappelen verkocht voor andere markten', zegt Katerberg.

Genetisch bepaald

Zetmeelaardappelen bevatten 1 à 1,2 procent eiwit. Het verschil in eiwitgehalte wordt voor het belangrijkste deel genetisch bepaald.

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
Meer weer