%27Avebe+niet+in+rechte+lijn+naar+prestatieprijs+van+90+euro%27
Interview
© Han Reindsen

'Avebe niet in rechte lijn naar prestatieprijs van 90 euro'

Bestuursvoorzitter Bert Jansen van Avebe is blij met de prestatieprijs van 82,16 euro in boekjaar 2016-2017. Tevreden is hij niet. 'Dat zijn we in een coöperatie natuurlijk niet zo snel.' Het doel is een prestatieprijs van 90 euro. 'We hebben nu een flinke stap in die richting gezet.'

De prestatieprijs van Avebe over het afgelopen boekjaar is bijna 7 procent hoger dan de 77,10 euro van het vorige jaar. Volgens Jansen komt dat vooral door de goede marktpositie van de producten van Avebe, de goede kwaliteit aardappelen, de hogere omzet en de gestegen prijzen. Omdat het concern bijna 49 procent eigen vermogen heeft, is aanvullen niet nodig en is een zo hoog mogelijke uitbetalingsprijs mogelijk.

Focus op aardappel en innovatie, groei zit in toegevoegde waarde

Bert Jansen, bestuursvoorzitter Avebe

Waardoor komt het dat de prestatieprijs 5 euro hoger is dan vorig jaar?

'Dat komt vooral door een betere prestatie van het zetmeel en de grotere opbrengst van de eiwitten. Daarnaast door de goede bezettingsgraad van de fabrieken. Alles draaide stabiel en er waren geen storingen.'

Kan het voor dit boekjaar weer 5 euro minder zijn?

'Als het flink tegenzit, kan de prestatieprijs natuurlijk altijd weer lager uitkomen. De eerste drie maanden van dit boekjaar geven vertrouwen. Het is niet ondenkbaar dat we opnieuw op een prestatieprijs van meer 80 euro uitkomen.'

Hoe is een extra stap naar 90 euro te zetten?

'Door ons te focussen op de aardappel en innovaties. Dat betaalt zich uiteindelijk uit. De komende jaren speelt de verdubbeling van de eiwitproductie voor menselijke consumptie een belangrijke rol. Als volgend jaar het nieuwe innovatiecentrum in Groningen klaar is, kunnen we ons op andere reststoffen richten.'

In 2019 bestaat Avebe honderd jaar. Een prestatieprijs van 90 euro is een mooi cadeau.

'Sinds een jaar of twee noemen we de 90 euro. Hiermee is het doel helder en is het zelfvertrouwen toegenomen. We gaan de 90 euro halen, maar de weg ernaartoe gaat niet in een rechte lijn. We zullen er alles aan doen om zo snel mogelijk de 90 euro te halen.'

Waardoor presteert Avebe nu stabieler?

'Voor de ontkoppeling van de EU-steun was er soms te veel zetmeel in de markt.. Door een systeem van A-, B- en C-volume is de aanvoer nu stabieler. Tegelijk hebben we minder goede markten verlaten. De prestatieprijs is nu stabieler en hoger dan vijf jaar geleden en daar kunnen de leden beter op bouwen. Stabiliteit in het inkomen levert continuïteit op.

'Het stijgende saldo van zetmeelaardappelen is een opmerkelijk resultaat in een jaar waarin het saldo van veel akkerbouwgewassen juist afnam. Het verschil in saldo met tarwe ligt ruim boven de 1.000 euro.'

Krapte op de markt is in het voordeel van Avebe?

'Over het algemeen heeft een krappe beschikbaarheid in Europa een goed effect op de prijsvorming. Je moet die prijs dan nog wel realiseren met de verkooporganisatie. We zijn een campagnebedrijf en moeten goed kunnen omgaan met wisselende omstandigheden. Als de oogst in Nederland slecht is en elders goed, kun je tenslotte niet profiteren van de hogere marktprijs.'

Kan het areaal zetmeelaardappelen groeien?

'Avebe wil vooral groeien in toegevoegde waarde. Volume toevoegen doe je vaak aan de onderkant van de markt. Als we kijken naar vraag en aanbod van aardappelzetmeel, zou een groei van enkele duizenden hectares geen probleem zijn.'

Wat zijn belangrijke groeimarkten?

'Als we kijken naar aardappelzetmeel, dan zit de groei vooral in Azië en Noord-Amerika. Bij de eiwitten zit de groei in Amerika en Europa. Van al het eiwit – ruim 1 procent – die we uit de aardappelen halen, moet zoveel mogelijk naar humane voeding. Daar zit meerwaarde in en wereldwijd is er een groeiende vraag.

'Bij humane voeding is transparantie en dus teeltregistratie steeds belangrijker. Iedereen zou daarom deel moeten nemen aan het teeltoptimalisatieprogramma Optimeel. Als het aan mij ligt, gaan we dat binnen vijf jaar verplicht stellen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer