Avebe+verhoogt+voorschot+en+keert+leden+%27maximaal%27+uit
Nieuws
© Koos van der Spek

Avebe verhoogt voorschot en keert leden 'maximaal' uit

'Avebe verhoogt het voorschot voor geleverde aardappelen naar 67 euro per ton en keert leden maximaal uit', meldt bestuursvoorzitter Bert Jansen.

Tegelijk gaat dit jaar het volledige resultaat van de coöperatie naar de leden. Dat is besloten door het bestuur en besproken met de ledenraad. Het bestuur en de ledenraad van Avebe hebben de afgelopen week intensief gesproken over de gevolgen van de extreme droogte en hitte.

Die heeft voor zowel de aangesloten leden als de onderneming grote gevolgen. Er is gezocht naar mogelijkheden die de leden ondersteunen, terwijl de beginselen van de coöperatie overheid blijven.

Direct verhogen

De coöperatie heeft besloten het huidige voorschot voor aardappelen geleverd in campagne 2018 per direct te verhogen. Het voorschot bedraagt 67 euro per ton bij 19 procent zetmeel. Het voorschot is daarmee ruim 17 procent hoger dan vorig jaar. Dit moet stimuleren dat er voldoende zetmeelaardappelen binnen de poorten van Avebe komen.

Is een voorschot van 67 euro voldoende? Jansen: 'Met de 67 euro ligt het voorschot 10 euro per ton hoger dan vorig jaar. Het is daarmee het hoogste voorschot ooit. Voor sommige leden, met een erg lage opbrengst aan zetmeelaardappelen, kun je niet genoeg doen. Bij een kleine oogst is elke betaling te weinig. Voor akkerbouwers met een relatief goede oogst kan dit de liquiditeit verbeteren.'

In een exclusief interview in Nieuwe Oogst van komende zaterdag geeft bestuursvoorzitter Bert Jansen tekst en uitleg over de genomen maatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer