'Avebe-prijs van 81 euro geeft goede uitstraling'

'De campagneprijs van Avebe inclusief prestatiecomponenten van gemiddeld zo'n 81 euro per ton is in lijn met het doel van het concern om op termijn 90 euro per ton te betalen', zegt akkerbouwer en LTO-bestuurder Dirk Jan Beuling uit Eerste Exloërmond.

'Een prijs van boven de 80 euro per ton zetmeelaardappelen geeft psychologisch een goede uitstraling. Het is bijna 15 procent meer dan de gemiddelde uitbetalingsprijs van oogst 2015, een forse stap vooruit. Maar de teeltkosten gaan ook omhoog', zegt de Veenkoloniale akkerbouwer.

De uitbetalingsprijs is nu goed, maar de concurrentie van andere gewassen zoals suikerbieten, uien, consumptie- en fritesaardappelen neemt toe. 'Dat kan ten koste gaan van grondstofvoorziening, een goede bezetting van de fabrieken en dus een goed rendement', zegt Beuling. 'Als Avebe grondstof wil scoren, moet de teler nog wat meer krijgen.'

Zorgen

Bij de huidige prijs blijft Beuling zorgen houden over de grondstofvoorziening van Avebe. 'Binnen het concern zeggen ze steeds dat we er als telers vertrouwen in moeten hebben dat het goed komt met de uitbetalingsprijs. Een goede prijs geeft dat vertrouwen.'

Daarnaast is de toenemende intensiteit van het Veenkoloniale bouwplan een punt van zorg. Beuling: 'Er zit te weinig graan in. Daar doe ik vanwege het saldo als individuele boer zelf aan mee. Graan is nodig voor rust in het bouwplan.'

Saldo

De prijs van 81 euro komt volgens Beuling door het relatief hoge zetmeelgehalte van vorig seizoen en door inzet van Avebe. 'Door het kleinere aantal tonnen aardappelen per hectare vorig jaar zal het voor de teler niet veel meer saldo opleveren. Als teler zijn we verantwoordelijk om te blijven streven naar zoveel mogelijk zetmeel per hectare.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer