Ganzenschade langer vergoed in Zeeland

In Zeeland kunnen boeren ook een tegemoetkoming krijgen voor ganzenschade die na 1 oktober optreedt. Provinciale Staten Zeeland stemde vorige week vrijdag in met een motie van ChristenUnie, SGP, CDA en VVD.

Ganzenschade+langer+vergoed+in+Zeeland
© DIRK HOL

De partijen dienden de motie in nadat veehouders het ganzenprobleem bij hen hadden aangekaart, ondersteund door een verzoek van ZLTO aan de provincie. De reden is de gortdroge zomer.

Nu het de afgelopen weken weer wat regent, groeit het gras. Normaal is herfstgras van mindere kwaliteit, maar nu het voedingsstoffen krijgt die in de droge tijd niet zijn benut, is de kwaliteit goed.

• Lees ook: Oktoberschade door ganzen nu extra zuur

Daar profiteren de koeien van, maar ook ganzen komen erop af. Dat kost grasopbrengst. Bovendien vervuilen de ganzen het malse gras met hun poep. Die schade komt extra slecht uit nu veel veehouders als gevolg van de droogte minder ruwvoer konden winnen.

Hele maand oktober schade claimen

Boeren kunnen normaal gesproken alleen ganzenschade claimen tot 1 oktober. Maar dit jaar is dat nog de hele maand oktober mogelijk. BIJ12 Faunafonds staat klaar om te taxeren als de provincie een positief besluit neemt, staat in de motie. Dat besluit is er nu.

Hendrik Jan ten Cate van ZLTO Zeeland adviseert boeren met ganzenschade aan hun grasland om daarvoor nu wel een tegemoetkoming te claimen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer