Winterkoolzaad+maakt+door+droogte+slechte+start
Nieuws
© André Weima

Winterkoolzaad maakt door droogte slechte start

Veel percelen winterkoolzaad in Europa staan er slecht bij. Het zaad dat in september is gezaaid, kiemt niet door gebrek aan regen. Reden waarom heel wat percelen zijn overgezaaid met wintertarwe.

Dat meldt het onderzoeksbureau Join Research Center (JRC) van de Europese commissie in het weerkundig MARS-rapport van oktober. De droge condities tijdens de zaaiperiode in grote delen van Europa zijn de oorzaak. Dit speelt vooral in Centraal- en Oost-Europa.

De Europese Commissie verwacht dat in Duitsland het areaal koolzaad daalt van 1,3 miljoen hectare dit seizoen naar onder de 1 miljoen hectare volgend jaar. In Frankrijk zal het areaal naar van 1,5 miljoen hectare naar verwachting met 5 tot 10 procent afnemen.

Lagere opbrengst

Het JRC denkt dat slechts een klein deel van het koolzaad in de EU er goed voor staat. Het bureau verwacht dan ook dat de opbrengst aan koolzaad in de EU volgend jaar een stuk lager zal uitvallen.

Ook de wintertarwe heeft te lijden van de droogte. Volgens het JRC is dat vooral het geval in midden en oosten van Duitsland, het westen van Polen en het noorden van Tsjechië.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer