Cogem%3A+monitoring+gg%2Dkoolzaad+blijft+nodig
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Cogem: monitoring gg-koolzaad blijft nodig

Voordat de importvergunning van een genetisch gemodificeerde (gg) koolzaadlijn van Monsanto kan worden verleend, moet het monitoringsplan gericht op wilde gg-koolzaad worden uitgebreid.

Dat schrijft voorzitter Sybe Schaap van de Commissie Genetische Modificatie (Cogem) begin deze week in een advies aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Het monitoringsplan zou gericht moeten zijn op locaties waar de kans op wilde gg-koolzaadpopulatie het grootst is, zoals langs spoorwegen.

Cogem heeft in 2014 over de import en verwerking van de koolzaadlijn MON88302xMS8xRF3 geadviseerd. Deze lijn is tolerant tegen onder andere glyfosaat. De milieurisico's van import en verwerking zouden voor Nederland verwaarloosbaar klein zijn, concludeerde Cogem. Wel zou eerst het monitoringsplan moeten worden verbeterd. Die wijzigingen zijn niet doorgevoerd.

Wetenschappelijk advies

Onlangs heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een wetenschappelijk advies over de invoer en verwerking van koolzaad MON88302xMS8xRF3 gepubliceerd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft Cogem gevraagd of haar eerdere opmerking voldoende is beantwoord door de EFSA.

Cogem wijst erop dat bij de import en verwerking van koolzaad grote hoeveelheden zaden kunnen worden gemorst. Toezicht langs vervoerswegen en overslaggebieden is nodig om de milieueffecten te identificeren. Gewezen wordt op de mogelijkheid van kruisbestuiving tussen gg- en niet-gg-koolzaad, wat zou kunnen leiden tot een nieuwe gg-eigenschappencombinatie.

Bezorgdheid

Cogem dringt er daarom bij de Europese Commissie op aan deze noodzakelijke wijzigingen ten aanzien van het monitoringsplan aan te nemen in haar besluit. Verscheidene andere bevoegde autoriteiten van EU-lidstaten (Oostenrijk, Denemarken, Finland, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje) hebben ook hun bezorgdheid uitgesproken over koolzaadgewas MON88302xMS8xRF3.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer