Gemodificeerd koolzaad komt land niet in

De vergunning voor de import van de genetisch gemodificeerde (ggo) koolzaadlijnen MS8, RF3 en MS8xRF3 geeft de Commissie Genetische Modificatie (Cogem) nu niet af.

Gemodificeerd+koolzaad+komt+land+niet+in
© Nieuwe Oogst

Die vergunning kan pas worden hernieuwd wanneer het monitoringsplan is uitgebreid. Dat schrijft de Commissie Genetische Modificatie in een nieuw advies aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Cogem heeft hier begin vorig jaar ook over geadviseerd en concludeerde dat het aangeleverde monitoringsplan onvoldoende was.

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft onlangs haar wetenschappelijk advies over de verlenging van de toelating uitgebracht. Het ministerie van Infrastructuur en waterbeheer heeft de Cogem gevraagd of de EFSA de opmerkingen van de commissie voldoende heeft beantwoord.

Niet aangepast

Cogem komt tot de conclusie dat het monitoringsplan niet is aangepast en blijft daarom van mening dat de vergunning voor import van de koolzaadlijnen niet hernieuwd kan worden. Dit kan pas als het monitoringsplan is uitgebreid.

Ook had de commissie opmerkingen bij het aangeleverde literatuuronderzoek. Cogem merkte op dat het literatuuronderzoek is gericht op voedsel- en voederveiligheid. De commissie mist de milieurisicobeoordeling en komt tot de conclusie dat het zogenoemde PMEM-plan niet voldoende was. De aanvrager heeft geen verbeterd plan verstrekt.

Transportroutes

Zoals vermeld in eerdere adviezen over koolzaadolie, is de Cogem van de mening dat PMEM ook monitoring langs transportroutes moet omvatten (inclusief wegbermen en spoorwegbeddingen) en overslaggebieden. De commissie blijft van mening dat het PMEM-plan moet worden aangepast voordat de autorisatie wordt vernieuwd.

De Cogem verwacht dat een beslissing over de verlenging van de machtiging van MS8, RF3 en MS8xRF3 zal worden genomen voordat de besprekingen over de verbetering van het PMEM-plan zijn voltooid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer